Lager framtidas drilling-system

Fra venstre: Renan Goupil, Martin Bergene Johansen, Geir Arne Evjen, Kai Hofsten og Glenn-Ole Kaasa. Sammen har de et mål om å bli ledende på leveranse av styringssystemer til boreutstyr i oljeindustrien.

Fra venstre: Renan Goupil, Martin Bergene Johansen, Geir Arne Evjen, Kai Hofsten og Glenn-Ole Kaasa. Sammen har de et mål om å bli ledende på leveranse av styringssystemer til boreutstyr i oljeindustrien. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Herøya-baserte Kelda Drilling Controls vil ta oljeeventyret til et nytt nivå med styringssystemer som automatiserer dagens oljebor. Ideen kan minne litt om bilindustriens adaptive cruise control og antiskrens.

DEL

Da ordføreren og hans «dream team» presenterte veivalg for framtida i Ælvespeilet tilbake i januar, ble Kelda trukket fram, nettopp fordi de våget å satse på ny teknologi.

– De automatiserte sikkerhets- og styringsfunksjonene som bilindustrien har tatt i bruk likner mye på de systemene vi jobber med å utvikle. Sensorer som estimerer friksjonen og fluid-egenskapene, gjør at styringen av operasjonen kan tilpasse seg brønnen når man borer, forteller daglig leder, Glenn-Ole Kaasa.

Utviklingen i boreindustrien har ifølge Kaasa og ledende ekspert, Geir Arne Evjen, kommet til et holdt. Markedet er i ferd med å strammes inn, og fokuset på effektivisering økes. Kelda er sikre på at deres tjenester vil bli mer og mer viktig framover.

– Automatiseringen har kommet til et visst nivå. Nå må disse systemene bli mer avanserte. Med våre systemer vil framtidas boreoperasjoner bli raskere, sikrere og ikke minst mer effektive, sier Evjen, som har erfaring fra både gassprosessering og fluidmodellering i Statoil.

Produktet vil stå ferdig i løpet av høsten.

– Men det kan også anvendes i andre regninger, for eksempel løsninger for oljeproduksjon, sier Kaasa.

Snart ett år gammel

Sommeren 2013 satt startgruppa på tre mann seg ned for å skisse opp forretningsideen bak Kelda Drilling Controls. 3. oktober var bedriften etablert. I dag består den av fire fast ansatte. I løpet av juli og august blir de forsterket med to til.

Satser bredt

– En mann fra staben er plassert i Trondheim. Planen er at vi skal bygge oss opp der også, siden NTNU er ledende på kybernetikk, som er selve grunnstenen i det vi driver med. I tillegg sitter det medeiere i Skottland og USA. De fungerer som tekniske rådgivere.

– Vi får også uvurdelig hjelp fra investorene våre i Telemark Group. Det er veldig gunstig, siden de backer oss på det administrative og økonomiske planet, sier Kaasa.

– Ett veldig komplimentært team, med andre ord, konstaterer Evjen.

Bistand fra HiT og Paris

Kelda har nylig tatt inn to praktikanter, fra Høgskolen i Telemark og Mines Paris Tech. Ifølge Kaasa, kremen av ingeniørstudenter.

– Det er en veldig spennende jobb. Akkurat nå jobber jeg med å sette opp et PC-ene, slik at man kan teste koder automatisk, sier Martin Bergene Johansen (24), som studerer informatikk og automatisering.

Han skal jobbe for Kelda ut sommerferien. Renan Goupil (23) har akkurat påbegynt en seks måneder langt praktikantperiode.

– I dag jobber jeg med simulering og estimering av forskjellige designparametere, sier masterstudenten som har spesialisert seg på kvantefysikk.

Siden oppstarten har Kelda mottatt etableringsstøtte fra Innovasjon Norge, pluss midler fra Oslofjord fondet. Med god søknadsstøtte fra VRI Telemark.

– De hjelper oss med å synliggjøre oss i søknadene. Nå planlegger vi å sende søknader om støtte til Petromaks2 og Eurostars.

Artikkeltags