Maktkamp sikret Stridsklev kirke

Øyvind Dahl i KrF kjempet for byggingen av Stridsklev kirke.

Øyvind Dahl i KrF kjempet for byggingen av Stridsklev kirke. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Stridsklev kirke feirer sine første 10 år i disse dager. Øyvind Dahl i KrF forteller om det politiske maktskiftet i 1995 som var avgjørende for samarbeidsavtalen om at stridsklevsamfunnet skulle få bygget sin kirke.

DEL

– Valgresultatet i kommunevalget i Porsgrunn i 1995 førte KrF inn i politiske forhandlinger med Ap og SV. Det var en liten politisk revolusjon, forteller KrF-nestoren Øyvind Dahl.

Ap og SV hadde styrt Porsgrunn lenge alene. KrF hadde til nå tilhørt den såkalte borgerlige opposisjonen. Men nå ble det samarbeidsavtale mellom Ap, SV, KrF og Sp.

Elisabeth Nilsen (Ap) fortsatte som ordfører og Øyvind Dahl (KrF) ble valgt til varaordfører. Ett av punktene i samarbeidsavtalen til den nye posisjonen var at det skulle bygges kirke på Stridsklev.

– Det tok fortsatt noen år før prinsippvedtaket om bygging av kirken ble fattet, men i år 2000 ble altså den nye kirken innviet og tatt i bruk, forteller Dahl.

Mange kjempet for kirken

Dahl selv er ydmyk på at det ikke var han alene som KrF-politiker som kjempet for at den store bydelen Stridsklev skulle få sin kirke.

– Det var mange før meg som hadde kjempet for kirken, blant annet Liv Gjerstad og Martin Åsebø. Lokalbefolkningen på Stridsklev engasjerte seg også, sier Øyvind Dahl.

Lunkent SV

Dahl erindrer at det endelige forslaget som førte til budsjettvedtaket om Stridsklev kirke ble støttet av Ap, KrF, Sp og Høyre.

– SV stemte også for, men de var lunkne til saken hele veien i forkant, husker Dahl.

– Bevilgningen til bygging av Stridsklev kirke var på 12 millioner kroner. Et par år etterpå ble det bygget nytt ventilasjonsanlegg på Stridsklev skole, og det kostet 13 millioner kroner, erindrer Dahl.

Det var ikke blitt bygget kirke i Porsgrunn siden 60-tallet, ikke siden Herøya kirke var ny.

– Det var vel Hydro som betalte mesteparten av byggekostnadene knyttet til Herøya kirke, sier Dahl.

Siste valgperiode

Øyvind Dahl har hatt politiske verv i Porsgrunn KrF siden 1987, og han møtte av og til som varamedlem i bystyret fra 1985. I 1991 ble han valgt inn som fast medlem i bystyret, og fra 1995 ble han altså varaordfører.

– Men fra neste kommunevalg er det ugjenkallelig slutt. Da gir jeg meg i politikken. Jeg tar med meg mange gode minner, sier Øyvind Dahl.

Positivt maktskifte

Dahl er overbevist om at maktskiftet i Porsgrunn bystyre i 1995, da KrF og Sp kom inn i posisjonen sammen med Ap og SV, har vært positivt for porsgrunnssamfunnet.

– Maktskiftet var et gjennombrudd for en vitalisering av det politiske miljøet i Porsgrunn, mener Øyvind Dahl.

Artikkeltags