Med verden som arbeidsplass

Anders Tvegård trives som plomma i egget i Washington.

Anders Tvegård trives som plomma i egget i Washington. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

- Jeg jobber mye, men det er ikke så farlig så lenge jeg har drømmejobben, sa Anders Tvegård da PDs reisefølge besøkte ham på NRKs kontor i Washington sist lørdag.

DEL

Etter snart 17 måneder som en av statskanalens to korrespondenter i Washington, er han minst like energisk som da vi intervjuet ham før avreisen til USA.

– Jeg føler meg privilegert som får leve ut hobbyen på jobben hver bidige dag. Jeg elsker å reise og være der det skjer, smiler 35-åringen. Han har møtt president Barack Obama flere ganger, men NRK er ikke store nok til at han får stille spørsmål på pressekonferansene. Dette er forbeholdt de virkelig store internasjonale TV-stasjonene.

– Det er likevel ganske spesielt å være til stede når Obama og andre verdenskjente politikere møter verdenspressen. Hovet-gutten hadde frilørdag da han tok imot oss på NRKs kontor bare en liten spasertur unna Det Hvite Hus i Washington. Der i gården er det ikke bare å traske rett inn. NRK deler nemlig kontorplass med Eurovisjon, og samtlige 32 i reisefølget måtte skrive seg inn med navn og nummer. Anders kjenner flere, blant andre lærer Reidun Kaasi fra Hovet skole og tidligere Hovet-nabo Marit Forsmo.

35-åringen startet sin journalistiske karriere som programleder på Radio Grenland for over 20 år siden. 13-åringen ledet ungdomsprogrammet «Midt i natta», og røpet allerede da et gryende stortalent. I 1994 var han ferievikar i PD, før ferden gikk videre til studier og jobb i utenriksavdelingen i NRK i Oslo. Denne lørdagen er han i storform. Han har akkurat kommet hjem fra New York der han dekket en demonstrasjon på Wall Street. The Big Apple ligger bare tre timers kjøretur fra Washington, men Anders foretrekker hurtigtog når han er i gigantbyen.

– Hvordan er livet i USAs hovedstad?

– Washington er en fantastisk by med mange monumentale bygninger og et utrolig folkeliv. Ta dere en tur til Georgetown, sier Anders og peker mot en vegg full av tv-kameraer. Georgetown er den eldste bydelen i Washington, og ligger et par kilometer vest for Det Hvite Hus.

Anders og samboer Nina Eriksen har leid seg et lite hus bare noen hundre meter unna hovedgata i Georgetown, og denne lørdagen har de besøk av et vennepar fra Porsgrunn, som jobber i Houston.

Det er ingen tvil om at Anders har imponert i jobben som USA-korrespondent. Nesten daglig kan NRKs seere og lyttere få med seg hans intense og engasjerte rapporter fra en hel verdensdel. Noen ganger må han reise ut av det amerikanske kontinentet også, som da Japan ble utsatt for et voldsomt jordskjelv i fjor. Da kastet Anders seg på første fly over Stillehavet, og han var den første norske journalisten som rapporterte direkte fra katastrofeområdet.

– Jeg jobber for alle plattformer i NRK. Det betyr at jeg også kan bli sendt ut på ulike typer reportasjejobber. Anders jobber sammen med rutinerte Jon Gelius, og de bytter på å ha såkalte nyhetsuker og reportasjeuker. Snart skal kongeparet på USA-besøk, og da regner Anders med å følge den offisielle delen av programmet ganske tett. Likevel blir det kommende presidentvalget om ett år høydepunket i hans korrespondent-tid i Washington.

– Jeg gleder meg veldig. Det skjer alltid mye i valgkampene her borte, og det skal bli spennende å se om Obama blir gjenvalgt eller om republikanerne vinner tilbake presidenten, sier Anders.Flere i PDs reisefølge lurer på hvor han står når han rapporterer hjem fra Washington. På tv kan det se ut som om han står foran Det Hvite Hus, men det gjør han ikke.

– Jeg står rett og slett inne i et studio med et tv i bakgrunnen som viser direktebilder fra Det Hvite Hus. Bildene er ikke opptak eller fake, så hvis det skjer noe i virkeligheten mens jeg er på lufta, vil NRKs seere få dette med seg, avslører Anders. NRK deler altså kontorer med en rekke internasjonale tv-stasjoner i Eurovisjon. Det betyr at de samarbeider om dyrt kamarautstyr og bilder som skal sendes hjem.

– Hva gjør du etter at de tre årene i Washington er over?

– Da drar vi hjem til Norge igjen. Disse jobbene er så attraktive at ingen får forlenget engasjementet. I tillegg er det en krevende jobb som tar mye tid og krefter. Jeg nyter øyeblikket, men skal nok fikse overgangen til et litt vanligere liv i Norge når den tid kommer, understreker den munnrappe journalisten.

Det går mot slutten av besøket, men først vil PD-gjengen ta bilder av «kjendisen». 35-åringen stiller villig opp. Denne karen har definitivt begge beina trygt plantet på bakken til tross for at han i øyeblikket besitter en av NRKs mest prestisjefylte jobber.

Artikkeltags