Norges råeste skatepark

Skaterne i Porsgrunn er på befaring sammen med entreprenør og arkitekt på anlegget som nå er startet på Kjølnes. Med på befaringer er prosjektleder Sondre Thorsen i Veidekke, Petter Liljestrøm, Simon Nergaard Scheien, Vegard Brubakken, Eirik Hæreid Marcussen, Eirik Skaug, William Harket og arkitekt Fritjof Krogvold. Skaterne synes plantegningene ser vedig fine ut, og de gleder seg til å ta anlegget i bruk.

Skaterne i Porsgrunn er på befaring sammen med entreprenør og arkitekt på anlegget som nå er startet på Kjølnes. Med på befaringer er prosjektleder Sondre Thorsen i Veidekke, Petter Liljestrøm, Simon Nergaard Scheien, Vegard Brubakken, Eirik Hæreid Marcussen, Eirik Skaug, William Harket og arkitekt Fritjof Krogvold. Skaterne synes plantegningene ser vedig fine ut, og de gleder seg til å ta anlegget i bruk. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

For en uke siden var det byggestart for den nye skateparken på Kjølnes. Anlegget, som vil koste 5,5 millioner kroner, skal stå ferdig og klar til bruk 24. september. Skaterne i Porsgrunn gleder seg til å ta anlegget i bruk.

DEL

– Denne skateparken blir akkurat slik vi har ønsket oss, sier skateren Eirik Hæreid Marcussen (20) til arkitekt Fritjof Krogvold (39).

Det er en fornøyd arkitekt Krogvold som kommer direkte fra byggemøte med Porsgrunn kommune for å møte de unge skaterne og vise fram anleggsarbeidet som er kommet i gang. Ved å se på tegningene kan man allerede ane konturene av hvordan den videre utformingen vil bli.

Garantert ferdigdato

Det er Veidekke Entreprenør Telemark som har byggeoppdraget, og de har på gårsdagens byggemøte lovet ferdigstillelse 24. september. Det er en torsdag, og vi kan allerede nå ane at det vil komme til å bli en stor skatehelg i Porsgrunn i dagene etterpå.

For denne skateparken er etterlengtet blant de unge skaterne i distriktet. De har opplevd seg lite ønsket rundt omkring i bygatene der de nå er hvileløse på leting etter gode steder å skate.

Ny erfaring

For Veidekke er det en ny erfaring å bygge skateanlegg i betong. De har bygget alt mulig annet enn skateanlegg i betong tidligere. Men prosjektleder Sondre Thorsen i Veidekke Entreprenør avdeling Telemark beroliger:

Svensk ekspertise

– Dette er riktignok noe vi ikke har gjort før, men alt er mulig å bygge i betong. Vi har dessuten forsterket oss med svenske eksperter på området, så dette skal garantert bli bra. Prosjektleder Sondre Thorsen, som selv er fra Porsgrunn, sier at også entreprenørene er spente, men de har god tro på framdriften i prosjektet.

Pilotprosjekt

– Dette blir et pilotprosjekt i utforming og kompleksitet, sier arkitekten bak planene, Fritjof Krogvold.

Skaterne spør og gir tilbakemeldinger. Hvordan er det tenkt med vannansamlinger for eksempel? Det kan være plagsomt med vanndammer i anlegget under skating.

Fritjof Krogvold forteller at man har laget en hellingsplan mot sluk, slik at vannansamlinger ikke skal bli noe problem.

Eget rom i Frisklivsenteret

Porsgrunn kommune har planlagt at brukerne av skateparken skal kunne få et eget rom i Frisklivsenteret. Det vil inneholde koster og børster og maler slik at skaterne kan rengjøre klær og skatebrett. Det er aldri komfortabelt å få for mye vann og grus på skatebrettet. Skaterne nikker fornøyde over å få høre at de kan få eget rom i Frisklivsenteret. Det gir komfort.

– Vi har ventet lenge på dette skateanlegget, men bedre seint enn aldri, er gutta enige om.

Da planleggingen av skateanlegget startet, var det et møte med brainstorming blant skaterne i Porsgrunn. På det første møtet deltok 60 skatere. De valgte ut seks skatere som ble med i den videre oppfølgingen, som brukergruppe. Det har også vært en egen designgruppe.

Er blitt lyttet til

– Vi er blitt lyttet til, sier Eirik Hæreid Marcussen.

– Blant annet var vi bestemte på at det måtte være med elementer fra gatebildet, slik som trapper og gelendere. Det er jo slik vi er vant til å skate, å hoppe fra element til element.

Det er en tydelig forventning blant skategutta.

– Hvorfor er skating en typisk guttesport?

– Det er nok ikke en utpreget feminin sport, sier Fritjof Krogvold.

– Det blir mye dytting og blåmerker, og tydeligvis er ikke alle jenter glade i å bli dyttet på. Men i en innendørs skatehall jeg kjenner til har det vært gjort forsøk med å sette opp egne treningstimer for jenter alene, og da har jentene deltatt, sier Krogvold.

Offisiell åpning

Skaterne i Porsgrunn har allerede begynt å tenke på hvem som skal få foreta den offisielle åpningen av skateparken 24. september. Nå blir det vel Porsgrunn kommune som vil avgjøre akkurat det spørsmålet, men skaterne har allerede et forslag til navn. Navnet holder de foreløpig internt.

Skatesporten har ikke alltid vært like akseptert i norske kommuner, men nå begynner dette å endre seg, forteller Fritjof Krogvold.

– Skaterne er i et miljø som ikke er organisert, og det kan forvirre kommunene. Det er en brukerdrevet sport. Ofte er det slik at den lokale skateboard-butikken blir klubblokalet, for det er her skaterne vanker og ser etter utstyr. Da blir butikken et samlingspunkt.

Slik er det for øvrig også i Porsgrunn der 2Seasons Boardshop er butikken der skaterne møter likesinnede, i tillegg til de stedene der de skater.

– Skaterne kjenner seg også forbundet med hip-hop og rock’n roll, og det hører ikke alltid sammen med det etablerte idrettsmiljøet, sier Krogvold.

Artikkeltags