Følg PD på Facebook

Hvordan gjenforteller man en dubbet, østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973? Med fengende, originale sanger og livemusikk, svarer barnegruppa i Porsgrunn Amatørteater. Og da treffer de 31 unge skuespillerne spikeren på hodet.

Åtte nye sanger har blitt skrevet til forestillingen, som Amatørteateret hadde verdenspremiere på i 2007. Det var nemlig de som skreddersydde fortellingen for teaterscena. Samstemte allsanger som «Alle føtter» og «Skreddernes sang» overbeviser med sin fengende, lekne kvalitet. Askepott selv, Idunn Nybø Thorsdal, imponerer med himmelsk, rørende stemme i låter som «Askepotts sørgesang». Og Maren Synnøve Aks Moen overbeviser i «Prinsesse solstråle». Alt stødig backet av komponist Frode Kvisvik på elgitar og Nicolae Bogdan på fele. PD er sikre på at samtlige publikummere vil ha mye nytt å nynne på når de pakker julegaver og pynter treet i desember.

Svarer på spørsmål

Amatørteateret har stort sett fulgt den kjente historien til punkt å prikke. Det blir likevel gjort noen sidesprang. Her får man svar på spørsmål som tidligere har vært ubesvart. Hva skjedde egentlig med faren til Askepott? Jo, han omkom en natt han var ute i skogen. Noen år senere møter vi Askepott, som slaver for tre slemme stesøstre og den onde stemoren. Kongen i landet mener det er på høy tid at prinsen finner seg en hustru. Men prinsen vil helst konsentrere seg om å ri på hest og skyte med armbrøst. Askepott kommer over de tre magiske nøttene, og resten er som kjent historie.

Amatørskuespillerne skal ikke bare ha ros for gode sangprestasjoner. Flere av amatørene har en mimikk, som tilfører forestillingen såpass mye puls at det er verdt å sikre seg billetter på første rad. Og det er ikke bare hovedrollene som storkoser seg på scena. Også de med mer anonyme roller, går virkelig inn i karakter. Fra skredder til mus, hest, hund og rev. Det oppdaterte manuset er dessuten fylt med stikkende replikker som vil få voksne publikummere til å le høyt.

Foreldregruppa på nærmere 30 voksne skal også ha skryt. Kostymene, kulissene, rekvisittene og sminken er bevis på enorm kreativitet.

Dommen er enkel. Hele barnegruppa i Porsgrunn Amatørteater har her levert en gjennomført juleforestilling fra ende til annen.