Gå til sidens hovedinnhold

Øvre Frednes trukket tilbake

Artikkelen er over 8 år gammel

Eier av det tidligere kulturhuset Øvre Frednes, Porsgrunn Utvikling, har gitt opp salg av eiendommen og trukket den gamle praktvillaen tilbake fra markedet.

Det bekrefter både eiendomsmegler Atle Rex Lundgren og styreleder i Porsgrunn Utvikling, Ole Henrik Lia.

– Eiendommen er tatt av markedet, foreløpig i hvert fall, sier Lundgren.

Ingen bud

Hvorfor skjer dette nå?

– Vi har brukt godt over ett år på å få solgt det. Det har vært masse folk der og sett, men vi har ikke fått inn noen bud, sier eiendomsmegleren.

Han beskriver Øvre Frednes som et stort og spennende bygg med uante muligheter, men for å få satt bygget i stand vil det komme en drøy regning på toppen av prisantydningen på 5,7 millioner kroner.

– Enten man skal bruke Øvre Frednes til bolig eller næring vil det kreves mye påkostning for å få bygningen opp til dagens standard, sier Lundgren.

Utfordring

Øvre Frednes er et monumentalt bygg med store rom, og Lundgren legger ikke skjul på at det er en utfordring å få til noe nytt der.

– Det har ikke noen hensikt å la det ligge ute for salg lenger nå. Det er ikke bra at sånne objekter blir liggende lenge. Interesserte har vært der og sett seinest i desember, og det er blitt vurdert både leiligheter og næring. Men altså ingen bud, sier Lundgren.

– Jobber med prosjekter

Porsgrunn kommune solgte for ett år siden eiendommen Øvre Frednes til det kommunalt heleide eiendomsselskapet Porsgrunn Utvikling. Styreleder Ole Henrik Lia sier styret nå har droppet salg og heller går inn for å utvikle eiendommen selv.

– Vi har flere prosjekter som vi jobber med i samarbeid med private interesser, men det kan jeg så langt ikke gå i detalj på, sier Lia.

Også han mener et drøyt år i markedet er nok. Øvre Frednes er «et objekt» noen må ville noe med, men hittil har ingen sånne personer dukket opp.

– Annen vri

– Vi må prøve en annen vri. Det er muligheter på Øvre Frednes, det gjelder å være kreativ nok. Det er sentrumsnært og kan bli alt fra restaurant til bolig. Vi må få opp et prosjekt som er økonomisk forsvarlig, slik at vi kan forsvare det overfor våre eiere, sier Lia.

Han mener en omregulering av tomta kan bli nødvendig for å få utvidet bruksmulighetene. Omregulering er en tidkrevende prosess som kan ta ett år. Det betyr at sannsynligheten for at noe nytt skjer på Øvre Frednes i løpet av 2013 er liten, slik saken står nå.

– Det er også en tomt der som kan bebygges, sier Lia.

Flere har tatt til orde for å etablere porselensmuseum på Øvre Frednes. Dette er blitt mindre realistisk etter at prosjektet med å lage et formidlingssenter for porselen på Vestsida dukket opp, men det er ikke gitt at formidlingssenteret blir realisert.