– Mange spør etter Fomlesen

Lars Vik er klar for nye knall og fall som Fritjof Fomlesen lørdag.

Lars Vik er klar for nye knall og fall som Fritjof Fomlesen lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Lars Vik blir fortsatt stoppet på gata av foreldre og besteforeldre som spør etter «Fritjof Fomlesen».

DEL

– Forrige gang «Fomlesen» var på TV var i 1999. Selv om interessen har dabbet av siden vi spilte inn filmer og laget TV-serie, er det fortsatt interesse. Foreldre og besteforeldre spør stadig etter «Fomlesen», sier Lars Vik.

Lørdag spiller han sin femte Fomlesen-forestilling i Ælvespeilet. Det har han gjort en gang i året siden kulturhuset åpnet. Som vanlig er møter vi Fomlesen på hans lille Hjelpeservice-kontor i forestillingen. Her roter han seg opp i en rekke problemer. Selv om han fyller 60 til neste år, forsikrer han at forestillingen ikke har forandra seg altfor mye.

– Den var nok litt villere før. Jeg har for eksempel slutta å hoppe på gardintrappa. Men jeg føler at den fortsatt likner veldig mye på den opprinnelige forestillingen.

Da PD snakket med Vik torsdag, var 100 av 300 billetter forhåndssolgt.

– Dette blir den eneste oppsetningen i Grenland i år. Da Fomlesen var på sitt mest populære, spilte jeg den 50–100 ganger i året. Nå gjør jeg den 5–10 ganger. Men det passer meg egentlig ganske bra, sier 59-åringen.

Figuren er inspirert av slapsticklegendene Charlie Chaplin og Buster Keaton. Humoren innebærer en del knall og fall for utøveren. Vik forteller at han varmer opp mye mer nå enn hva han gjorde i 30-årene.

– Før i tiden var jeg støl i én dag etter å ha spilt Fomlesen. Nå er jeg støl i tre dager, smiler teatermannen.

Selv om det har blitt både film og TV av det norske slapstick-fenomenet, er det ingenting som kan måle seg med å spille figurene live.

– Teater skal være live. Det er ekstra moro med Fomlesen. Responsen fra barna er utmerket, avslutter Vik.

Artikkeltags