Bygg 127 på fjernvarmenett

Det første bygget av 14 i industriparken er tilkoplet fjernvarmenettet.

Det første bygget av 14 i industriparken er tilkoplet fjernvarmenettet.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det første bygget i Herøya Industripark er nå tilkoplet fjernvarmenettet.

DEL

– Dette er en milepæl i vårt store energigjenvinningsprosjekt, sier driftssjef Lene Rambekk i Herøya Industripark AS i en pressemelding.

Tilkoplingen fant sted i forrige uke. Bygg 127 i Forskningsparken fikk være pioner. Dette er endestasjonen til nettet. Nylig flyttet Statoil inn, etter en periode med omfattende oppgraderinger.

Overskuddsvarmen kommer fra Yaras kalksalpeterfabrikk, som skal gi miljøvennlig energi til 14 bygg, eid av industriparken og Bilfingers.

– Muligheten for å etablere et fjernvarmenett internt i parken ble belyst i et stort energiprosjekt som Vattenfall gjennomførte for oss for 10 år siden. Nå er det endelig en realitet, sier Rambekk.

Skagerak Varme har stått for utbygging og drift av fjernvarmenettet. Anlegget forsyner Porsgrunn med 25 GWh, tilsvarende forbruket til 2000 husstander.

– Allerede i 2005 startet fase 1, med spillvarme fra Yaras fullgjødselfabrikk 4.

– Skagerak Varmes nye anlegg, Fase 2, er nå ferdig utbygd, og vil ha en kapasitet på 15–17 GWh. Anlegget skal levere spillvarme til rundt 90.000 kvadratmeter bygg i industriparken. Fjernvarmen erstatter damp som har vært benyttet til oppvarming fram til nå, skriver HIP i pressemeldingen.

De andre byggene vil være tilkoplet nettet i løpet av 3–4 måneder.

– Byggene vil bli faset inn fortløpende utover vinteren. Vi har gjort noen forberedelser slik at overgangen fra damp til fjernvarme skjer uten stopp i tilførselen av varme, sier Oddvar Arnø, prosjektleder i Skagerak Varme.

Artikkeltags