De lokale foreningene i Barnekreftforeningen er til uunværlig støtte for de som blir rammet, både barna og familiene deres.

Styreleder i Barnekreftforeningen i Telemark, Rune K. Johannessen, har brukt sin sorg til noe positivt. Han hjelper andre i den vonde situasjonen.

– Man må forsøke å se det positive i alt, selv om det virker håpløst.

Rune mistet sønnen sin Jesper sommeren 2008. Jesper ble bare 7 år.

– Jeg bestemte meg for å gjøre det beste ut av det. Jeg tilbrakte hele døgnet sammen med han. Hvis vi plutselig hadde lyst til å dra til Akvariet i Bergen, så satte vi oss i bilen og kjørte av gårde. Det var ikke noen forskjell på helger og ukedager, vi bare koste oss hele tiden. Det var ingen barnehage som ventet på oss, vi gjorde akkurat som vi ville, vi. Det gjorde at jeg fikk tilbrakt enormt mye tid med han, og det er utrolig fint å tenke på i ettertid, sier Rune.

Han forteller at han føler seg veldig heldig som fikk så mye kvalitetstid med sønnen sin før han døde.

Vil snakke om det

Torsdag sto han på stand for å fortelle om arbeidet Barnekreftforeningen gjør i Telemark. Nå er han med på å samle inn midler til trivselsaktiviteter for barn og ungdom med kreft.

– Vi arrangerer to helgeturer i året for hele familien, og i vinterhalvåret kombinerer vi det gjerne med årsmøtet vårt. Ellers har vi også en helg i Abrahavn (Kristiansand) tidlig på høsten som er en fantastisk opplevelse for barna og deres søsken, forteller Rune.

– Det er en så fantastisk følelse å kunne arrangere slike turer for barna.

Rune forteller om guttungen som akkurat hadde fjernet et kateter i kroppen, som hadde gjort det umulig å bade i lang tid.

– Da han så bassenget og forsto at han kunne endelig bade, så var fireåringen helt i hundre. Det var en sterk opplevelse. Det er jo barn med lange sykehusopphold bak seg. Da er det utrolig fint å kunne invitere de med på fantastiske opplevelser, sier ildsjelen.

Mange av barna som blir behandlet for kreft, får intens behandling med cellegift i opptil flere år. Noen av kreftdiagnosene krever også kirurgiske inngrep og strålebehandlinger.

De lokale foreningene i Barnekreftforeningen er viktige for familiene som blir rammet. Når et barn eller ungdom får kreft, oppstår en helt ny situasjon i livet til de pårørende.

– I Telemark er vi til stede der familiene er. Vi støtter dem så de ikke føler seg alene i sykdommen, forteller Rune.

Takknemlig

Rune forteller at han er rørt over støtten Barnekreftforeningen får.

– Å kunne ta med seg hele 96 stykker på turene våre, som er ny rekord, er helt utrolig. Det er en liten flukt fra virkeligheten for både barna og foreldrene deres. Etter sykehusopphold og mange vonde tanker er det godt å få leke litt og være sammen med andre som forstår, sier han.

Barnekreftforeningen får penger fra blant annet Grasrotandelen til Norsk Tipping, og i tillegg ble det i løpet av en Facebook-innsamling i fjor samlet inn en god slump penger. Disse midlene kan Rune bruke på flere turer for Barnekreftforeningen i Telemark.

– Det er min trøst i sorgen. Å kunne hjelpe andre å takle det triste som skjer i livene deres, avslutter han.