Bashir (33) flyktet gjennom seks land for å komme til Norge: – Aldri møtt dattera mi

I 2013 la Bashir Al Haji (33) på rømmen fra et krigsherjet Syria. Fire år senere giftet han seg i Libanon og gjorde kona gravid. Datteren Ilia Nor har han aldri fått holde i sine hender.

DEL

Hjemlandet Syria var preget av kuleregn og total ødeleggelse. Flere av familiemedlemmene så Bashir (33) ble drept foran sine egne øyne. For å berge livet og fremdeles ha en framtid å jobbe mot, var den eneste utveien å legge på rømmen.

– Vi fikk resten av familien ut, der iblant kona mi, mens jeg – som den gang var alene, over 18 år og pålagt krigstjeneste – hoppet over grensa til Libanon og la på sprang, forteller 33-åringen, nå boende i Porsgrunn og driver av Marmaris Pizza & Grill i sentrum.

– Fra der kom jeg meg til Tyrkia, før turen gikk til Italia med båt, via Hellas. Det var flere episoder hvor jeg holdt på å bli drept eller kvalt på mangel av luft. To måneder og 90.000 kroner kostet det meg å komme til Norge, legger han til.

I tillegg til de Søreuropeiske landende, var Bashir innom Danmark og Sverige på veien hit.

To jobber

Da han endelig ankom Norge, ble Harstad og vintermørket i nord første stoppested.

– Jeg hadde aldri opplevd eller hørt om slike forskjeller gjennom året, med full mørketid. Det var en tøff periode, men jeg hadde bestemt meg på forhånd at jeg skulle gjøre noe ut av livet mitt, forteller han.

– Etter oppholdet på mottaket fikk jeg meg to jobber, og mye av pengene brukte jeg på å tilbakebetale de som hadde hjulpet meg på veien hit. Jeg får aldri uttrykt hvor takknemlig jeg er for det.

Bashir kommer opprinnelig fra Daraa, sørvest i Syria, på grensa til Jordan. På sine seks år i Norge har han aldri vært tilbake, men klarte på mirakuløst vis å opprettholde kontakten med kjæresten etter at de ble splittet.

Bryllup i Libanon

– Det var veldig vanskelig i begynnelsen. Jeg hadde mistet mobilen med numrene jeg hadde, og kona måtte skifte navn på Facebook etter at hun kom til et nytt land, sier han.

– Etter et år eller mer, fant vi hverandre igjen og fikk kontakt. Etter hvert klarte vi å møtes i Libanon, i 2017, og da tenkte jeg at nå gifter vi oss.

Etter giftermålet ble 33-åringen ble værende en stund, og i løpet av tida i Syrias naboland, ble kona gravid.

– Sist jeg så henne var hun åtte måneder gravid. Datteren min, Ilia Nor, har jeg aldri møtt, men vi har kontakt hver dag via telefon.

Savnet til familien er stor. Ikke minst tomheten han føler for datteren han aldri har møtt er tung å bære.

Datteren Nor

Nå, en eller annen gang i løpet av sommeren, håper restaurantdriveren en gjenforening lar seg gjøre.

– Vi må finne et sted vi kan møtes, men det er vanskelig med syrisk pass. Jeg tenker det blir Iran eller Kurdistan, om vi får det til.

På spørsmålet om Ilia er et typisk syrisk navn, rister Bashir på hodet. Og det var egentlig meningen, forteller han.

– Nor, som du skjønner, har med Norge å gjøre. Jeg har sagt til datteren min at når hun reiser hit eller er her, skal hun bruke Ilia. Når hun reiser andre veien, bruker hun Nor. Da slipper det å oppstå vanskeligheter og trøbbel.

Gammel skredder

Bashir flyttet til Porsgrunn så sent som i februar, og bor i området Borgestad.

Foreløpig trives han her i sørligere trakter av landet, samtidig som han savner mer enn bare familien ved Middelhavets breddegrader.

– Før jobbet jeg som skredder, sammen med min bror. Jeg hadde eget hus og bil, og levde normalt. Jeg var ikke rik, men jeg hadde det jeg trengte.

Artikkeltags