– Umulig å fikse muren

Espen Surnevik sier det eksisterer mye feilinfo rundt kirkemuren. Her avbildet sammen med kompanjong Ådne Trodal da de vant arkitektkonkurransen.

Espen Surnevik sier det eksisterer mye feilinfo rundt kirkemuren. Her avbildet sammen med kompanjong Ådne Trodal da de vant arkitektkonkurransen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Arkitekt Espen Surnevik understreker at det er umulig å reparere grunnmuren etter gamle Østre Porsgrunn kirke. – Man må bygge en ny.

DEL

Følg PD på Facebook

tirsdagens PD uttalte tidligere konservator Aasmund Beier-Fangen at grunnmuren som står igjen på kirketomta vil kunne la seg reparere. For at man så kan bygge en rekonstruksjon av kirken på det gamle fundamentet. Surnevik, som står bak planen for den moderne «Reis opp»-kirken, er uenig.

En umulig jobb

– Det er umulig å reparere den muren. Man er nødt til å bygge en ny, sier Surnevik, og påpeker at det er kommet ut mye villedende informasjon.

– Selv om man skulle bygget en rekonstruksjon av kirken, ville man bli nødt til å fjerne grunnmuren, sier arkitekten til PD.

Markører

Arkitektene bak «Reis opp» har foreslått å implisere flere markører, henvisninger, til den gamle kirken. En idé er å bruke den gamle muren, og spiker fra kirken, i det nye kirkegulvet. Slik at kirkegjengerne kan oppleve et hint av nostalgi i dekoren, når «Reis opp» er åpnet for publikum. Beier-Fangen har omtalt forslaget som historieløst og arrogant. Surnevik har forståelse for at enkelte er kritiske til ideen.

– Selv synes jeg ikke det er historieløst. Men så er det heller ingenting som er hundre prosent rett eller galt i en slik sammenheng, sier Surnevik.

Artikkeltags