– Valgresultat er ikke dramatisk

Godt over 300 medlemmer av Porsgrunn menighet tok turen til Vestre Porsgrunn kirke søndag for å stemme for eller mot rekonstruksjon av Østre Porsgrunn kirke. Gunnar Hopen i komiteen for gjenoppføring forteller at flere måtte vente opptil to timer i kø inn til valgurnene.

Godt over 300 medlemmer av Porsgrunn menighet tok turen til Vestre Porsgrunn kirke søndag for å stemme for eller mot rekonstruksjon av Østre Porsgrunn kirke. Gunnar Hopen i komiteen for gjenoppføring forteller at flere måtte vente opptil to timer i kø inn til valgurnene.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Leder av fellesrådet tror resultatet av gjenoppføringskomiteens kirkevalg ikke er dramatisk nok til at det vil påvirke rådets beslutning om å si nei til moderne kirke.

DEL

Følg PD på Facebook

Søndag arrangerte Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke valg i Vestre Porsgrunn kirke. Totalt 329 stemmer ble godkjent. 205 stemte for rekonstruksjon av den gamle kirken. 124 gjorde det klart at de ønsker det moderne kirkeforslaget «Reis opp». Tirsdag kveld beslutter fellesrådet om de skal støtte ny eller gammel kirke. Lederen av Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, sier at valgresultatet vil bli en del av diskusjonen. Men tror ikke resultatet er sterkt nok til at det vil være i favør av en mulig rekonstruksjon.

– Ikke dramatisk tall

– Slik jeg har forstått var 62 prosent for en gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke. Jeg tror ikke dette tallet er dramatisk nok til at det vil kunne påvirke rådet til å si nei til å bygge den nye kirken, sier Dahle til PD.

Han har ikke fått konkrete signaler på hvilken avgjørelse rådet vil ta.

– Men jeg er rimelig sikker på at de kommer til å stå ved sin beslutning fra i fjor. Og kjører på med juryens beslutning om å gå for vinnerne av arkitektkonkurransens forslag.

Gunnar Hopen i gjennoppføringskomiteen leder troppen mens Knut Kallhovde er på ferie. Han var godt fornøyd etter at stemmene var ferdig talt opp søndag ettermiddag.

– Jeg tror vi må være fornøyde. Neste strid blir å få FR (fellesrådet) til å respektere ønsket fra medlemmene, uttrykte han i en e-post til sine meningsfeller etter avstemningen.

Dahles kommentarer til lokal-avisa kommer som forventet.

– Vi kjenner til gjengen i fellesrådet. Selv om det er skuffende, har vi aldri hatt inntrykk av at de kommer til å stoppe forslag om en moderne kirke.

– Men etter å ha sett forslaget som ble presentert på fredag, må jeg si jeg er overrasket over at de kommer til å gå for en slik kirke, sier Hopen til PD.

Ifølge Kirkekontoret sokner cirka 9000 medlemmer av Den norske kirke til Porsgrunn menighet. 3,66 prosent brukte stemmeretten søndag. Hopen tror ferie påvirket oppmøtet.

– Vi skulle sett at flere brukte stemmeretten. Men sommeren er en vanskelig tid for slikt.

Skal kjempe for kirkestua

I forslaget til den moderne «Reis opp»-kirken foreslår man å rive deler av kirkestua. Fellesrådet skal kjempe for å unngå dette.

I forslaget ønsker arkitektene å rive kirkestua, slik at man øker mulighetene for kjøreadkomsten til kirken.

– Dette muliggjør en enkel kjøreadkomst fra Sommerveien fram til hovedgangen til kirken, skriver juryen i sin rapport.

Leder i Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, sier de ikke ønsker dette.

– Om man skal rive kirkestua vil det koste en del ekstra. Det kan vi ikke ta oss råd til.

– Dette er noe vi allerede har kommentert, og kommer til å ta opp når vi tar en nytt titt på planene.

Espen Surnevik er en av arkitektene bak vinnerforslaget «Reis opp». Han sier at kirkestua ikke er avgjørende for å realisere prosjektet.

– Det har å gjøre med de trafikale forholdene. Men man må ikke rive den. I de nye utkastene til kirken, ligger den ikke lenger over området til kirkestua.

Han understreker at det er kirkestuas toaletter som eventuelt vil forsvinne.

– I den nye kirken er det tegnet inn nye toalettfasiliteter. Derfor vil ikke toalettene i kirkestua være like nødvendige lenger.

Artikkeltags