Alarm om kaos i eldreomsorgen

Tore Nygaard og Nina Lund får rapporter fra fortvilte ansatte i eldreomsorgen. De melder om skyhøyt sykefravær, og at det ikke er lett å se eldre og syke mennesker i øynene når forholdene nok en gang skyldes penger og innsparing.

Tore Nygaard og Nina Lund får rapporter fra fortvilte ansatte i eldreomsorgen. De melder om skyhøyt sykefravær, og at det ikke er lett å se eldre og syke mennesker i øynene når forholdene nok en gang skyldes penger og innsparing.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg finner det utrolig vanskelig å skulle stå med ansvar i et slikt kaos, forteller en sykepleier ansatt i Porsgrunn kommune.

DEL

Omorganisering og innsparinger i hjemmetjenesten har fått alarmen til å gå hos Fagforbundet. Dit kommer medlemmer med fortvilte bekymringsmeldinger fra flere av bydelene i hjemmetjenesten.

– Det er nå ikke uvanlig med besøk hos 25–30 pasienter/brukere pr. vakt. Vi hører om lister med opptil 40 pr. vakt. Det lages nye turnuser hvor ansatte i 100 prosent stilling settes opp på helgevakt annenhver helg. Omorganisering fører til uoversiktlige forhold, sier Tore Nygaard og Nina Lund i Fagforbundet.

Ikke kvalitet, kvantitet

Her er utdrag av en rapport de har fått inn fra en sykepleier:

«I disse dager er det en stor omorganisering i hjemmetjenesten i Porsgrunn kommune. Jeg er en av de ansatte som kjenner dette på kroppen daglig. Jeg er nettopp ferdig med arbeidshelg, med altfor mange brukere og altfor få ansatte. Sykefraværet er skyhøyt, og det øker daglig. Vi jobber med samvittigheten utenpå kroppen, og er vitne til at vi ikke tilbyr kvalitet men kvantitet i jobben. Min leder sier til meg etter denne forferdelige arbeidshelgen at; «de skjønte det ville komme til å bli tøft», men de kunne ikke gjøre noe, da de hadde fått inn enda flere egenmeldinger og hadde, ifølge dem, «ingen vikarer og ta av», forteller sykepleieren.

Ordfører er orientert

Ordfører Kåss har fått rapporten.

«Vi får ingen opplæring på nye brukere eller adresser. Dersom vi klarer å lære opp kolleger, er det på eget initiativ og dersom det skulle være tid. Jeg som sykepleier finner det utrolig vanskelig å skulle stå med ansvar i et slikt kaos. Skal vi godta at det er slik at fordi det skal spares penger? Har ikke vi rett på en god arbeidsdag på tross av denne omorganiseringen? Hvis dette er fremtiden i Porsgrunn kommune så vil ikke jeg være en del av det! Hvorfor skal vi «tåle» alt dette? Burde ikke dette vært planlagt i god tid før endringene trådte i kraft, spør sykepleieren.

Kåss sier det gjør inntrykk å lese rapporten, og han har derfor videreformidlet den til kommunalsjef og rådmann.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken