Haavard Gjestland ble årets gullklump

Under Klubben Porsgrunds årlige lutefiskaften ble Haavard Gjestland hedret som «Gullklumpen av Porsgrund». – Fryktelig hyggelig å få anerkjennelse for det man har gjort for byen, sier Haavard Gjestland.

Under Klubben Porsgrunds årlige lutefiskaften ble Haavard Gjestland hedret som «Gullklumpen av Porsgrund». – Fryktelig hyggelig å få anerkjennelse for det man har gjort for byen, sier Haavard Gjestland.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Han trodde han skulle holde et foredrag om museumsbråket under Klubben Porsgrunds årlige lutefiskaften. Men der tok Haavard Gjestland grundig feil.

DEL

For da han ankom klubblokalet og de feststemte herrer, viste det seg raskt at det vanket heder og ære på Gjestland.

– Jeg ble spurt for en stund tilbake om jeg kunne komme en tur og fortelle litt om museene og striden som har utspilt seg der i det siste. Og det kunne jeg jo, forteller Gjestland.

Han stilte som alltid godt forberedt. Men så begynte plutselig klubbens leder å snakke om gullklumpen, fortsatte med å ramse opp mye av det Gjestland hadde gjort for byen, før det hele kulminerte med overrekkelse av «Gullklumpen av Porsgrund».

– Det er fryktelig hyggelig å få anerkjennelse for de tingene man har gjort for byen fra ekte porsgrunnpatrioter, sier Gjestland.

Han må innrømme at han ikke kjente til prisen fra før, men at han nå i ettertid kjenner på en stolthet over å være en gullklump, i likhet med blant andre Anders Vangen, Gun Vik, Jonny Andvik, Jan Erik Tangen, Thor Hansen og Signe Tynning.

Gullklumpen av Porsgrunn er en hederspris opprettet av Klubben Porsgrund som en gave til byen i forbindelse med Porsgrunns 200-årsjubileum i 2007. Prisen deles ut til en ekte porsgrunnspatriot som har vært med på å sette byens navn «på kartet». Her er begrunnelsen for valget av Gjestland:

«Haavard Tormodsønn Gjestland er en kjent person og personlighet I Porsgrunn. Han har nok ikke satt Porsgrunn på kartet langt utover Grenland, men markert seg gjennom sitt lokale engasjement:

- Stridsklev og Hovet velforening. Leder i en årrekke, og pga bl.a. hans utholdenhet ble bassenget på Stridsklev igjen fylt, men ikke gjenfylt.

- 17. mai-komiteen. Haavard liker seg nok først i alle nasjonaldagens parader. Han bidro til flere av skolene i byen nå samles om bybarnetoget.

- Porsgrunn Historielag. Da Haavard for et par år siden overtok som styreleder, hadde Porsgrunn Historielag over flere år ligget i en kamp med Fylkesmuseene om eier- og disposisjonsrett til egne eiendommer i Porsgrunn med intrikate juridiske problemstillinger knyttet til stiftelseslovgivningen. Etter særdeles grundige forberedelser med studier av Norges Lover, sto Haavard og teamet fra historielaget støtt runde etter runde i diskusjoner med museumsdirektøren og til dels også Porsgrunn kommune som mente de skulle gi seg.

Resultatet ble nesten som historielaget ønsket, men uten Haavards uredde opptreden hadde bymuseet og Stiftelsen Porsgrunnsmuseene mistet sin selvstendige status».

Artikkeltags