Gå til sidens hovedinnhold

Drag queens mot brystkreft på Tveten

Artikkelen er over 5 år gammel

Over 200 Tveten-elever dukket opp på skolen iført rosa plagg, mot brystkreft. De håper det rosa stuntet utløser en kjedereaksjon i Porsgrunn.

Følg PD på Facebook

– Utrolig hvor lite som skal til for at hele skolen engasjerer seg, smiler elevrådsleder Kamilla Mathea Mogstad fornøyd.

Nylig skrev hun en oppfordring på Facebook å ha på seg noe rosa til skolen onsdag 22. oktober. Budskapet var brystkreft og Rosa sløyfe-aksjonen. Oppfordringen spredde seg raskt. Torsdag dukket langt over 200 elever opp i rosa klær.

– Brystkreft er altfor lite prioritert. Verken ungdommer eller voksne får nok informasjon om hvilke farer som kan lure i kroppen, sier Tonje Kaldhus Sæther.

– Veldig få på vår alder vet hva brystkreft innebærer. Nå skal vi skape mer blest om dette, slik at sykdommen blir tatt mer på alvor, sier Kamilla Mathea.

Kjedereaksjon

De to 10. klassingene har allerede registrert at elever ved Vestsiden oppvekstsenter og Porsgrunn videregående skole har kastet seg på. Nå håper de stuntet utløser en kjedereaksjon i Porsgrunn.

– Det burde virkelig bli en tradisjon på skolene i Porsgrunn, sier jentene.

Drag queens

For enkelte var ikke rosa topp, genser, eller bukse nok. Noen måtte dra det ekstra langt. Trekløveret Emil Bakken, Erland Granstrøm og Sondre Moen stilte i drag, med rosa leppestift, kjole og sjal.

– De fleste rosa klærne på markedet er jenteklær. Derfor ble det dameklær i dag, sier Erland, som toppet antrekket med stuffet behå.

– Mitt budskap er «cancer kills». Vi gjør det vi må for å støtte kampen mot brystkreft, fastslår Emil.

Samlet inn penger

Elevene aksjonerte ikke bare med bekledning. Det ble også samlet inn penger til kampen mot sykdommen som i snitt rammer 3000 kvinner hvert år.

– Elevene har donert i hvert fall 700 kroner. De skal vi gi til Brystkreftforeningen, lover Kamilla Mathea, som er imponert over resultatet.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang elevene ved Tveten bruker klær som verktøy til å si sin mening. Da lærerne begynte å bruke skolegården som p-plass tidligere i år, ble det «klesaksjon».

– Flere elever kledde seg i sort, også stengte vi atkomstveiene med tau. De parkerer ikke i skolegården nå lenger, sier elevrådslederen.

Kommentarer til denne saken