Pusser opp «Kråkeslottet»

Eierne av Fredensborg er meget fornøyde med hvordan huset etter hvert har blitt seende ut. Fra venstre: Marie Kristensen, Jan Arild Sannes, Stig Nordberg Hansen og hunden Billy.

Eierne av Fredensborg er meget fornøyde med hvordan huset etter hvert har blitt seende ut. Fra venstre: Marie Kristensen, Jan Arild Sannes, Stig Nordberg Hansen og hunden Billy. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

De nye eierne av Fredensborg vil helst at ryktet som huset i Jønholtsvingen har hatt skal forsvinne. Det er litt av grunnen til at huset nå har fått en skikkelig omgang med malerkosten.

DEL

Fredensborg har i flere år hatt et ganske dårlig rykte i Porsgrunn.

Det er en av grunnene til at de nye eierne av huset har bestemt seg for å pusse opp, og gi den gamle bygården det utseendet den fortjener.

Ærverdig hus

Fredensborg er et av de eldste husene i Porsgrunn og ble originalt bygget i 1892. Arkitekt var Haldor Larsen Børve, og huset skulle benyttes av frøknene fra embeds og borgerstanden som trengte et sted å kalle sitt eget.

Dette formålet tjente huset helt frem til 80-tallet.

Det var først på midten av 90- tallet at Fredensborg begynte å forfalle og etter hvert fikk det dårlige ryktet huset har vært plaget med.

Uønskede elementer

Jan Arild Sannes, som er formann i den lille foreningen de sju nye eierne av Fredensborg har stiftet, mener at det var på høy tid at det gamle huset fikk æren tilbake.

– Det er flott at det begynner å se skikkelig ut her nå. Når man tenker på hvor langt nede dette huset har vært og hvor ille det var her en periode, så er det godt å vite at det er på vei opp igjen, sier Sannes.

Medeiere Marie Kristensen og Stig Nordberg Hansen er enige med Sannes, og kan opplyse om at det nå endelig har blitt slutt på at uønskede elementer oppsøker det gamle huset.

– Det var noen seine fredags- kvelder hvor det kom drosjer kjørende med folk som ville inn her nede. Jeg bor i første etasje så jeg merka kanskje mer til det enn de andre, forteller Nordberg Hansen.

Kristensen husker også at det var noe rett etter at hun hadde flyttet inn, men mener at ryktet om at huset nå var stengt spredte seg ganske raskt til Porsgrunns belastede miljø.

– Jeg tror muligens de som kom hit var folk som akkurat hadde sluppet ut og som derfor ikke var informert. Vi hadde noen litt yngre typer her på døra også som ville kjøpe, men det ble ganske kjapt slutt på det. Nå mangler det bare at byens befolkning for øvrig får vite at huset er blitt flott igjen, sier hun.

Kosejobb

Roy Morgan Karlsen er mannen som har fått jobben med å sørge for at huset ser flott ut igjen, og han mener oppussinga bare er som kosejobb å regne.

– Det er nok å gjøre her sånn som dette huset så ut, men alt i alt er det bare alright. Sola skinner og det er deilig vær. Da er det fint å få lov til å jobbe med et så flott bygg som dette her. Går alt etter planen nå så står det ferdig om rundt fire dager, sier Karlsen.

Artikkeltags