Gå til sidens hovedinnhold

Roper varsku for vitensenteret

Artikkelen er over 12 år gammel

Manglende statlig driftsstøtte kan gjøre framtiden til Vitenl@ben i Grenland svært usikker. Torbjørn Røe Isaksen (H) frykter at et senter drevet på sparebluss vil gå utover interessen for realfag.

Det nye vitensenteret i Grenland er planlagt som en del av det nye sjøfartsmuseet i Porsgrunn, men nå er det ikke sikkert at det, og ei heller de seks andre regionale vitensentrene i landet, vil få nok statlig støtte til å drives skikkelig.

– De risikerer å måtte drive på lut og kaldt vann, frykter Høyres 1. kandidat for Telemark, Torbjørn Røe Isaksen.

De syv regionale vitensentrene er en viktig del av Kunnskapsdepartementets plan «Et felles løft for realfagene», og årets budsjett er på 19,3 millioner kroner.

Behov for forutsigbarhet

Ifølge en kilde er vitensentrene nå sterkt bekymret for at de ikke skal få nok penger til en holdbar drift, og det er frykt for at hele det nasjonale Vitensenterprogrammet er i fare. Bakgrunnen er at selv om regjeringen har sagt at den vil videreføre den statlige støtten til vitensentrene for perioden 2010-2014, så kommer det ikke frem i stortingsmeldingen Utdanningslinja, som kom i juni, på hvilket nivå dette skal skje.

Styret til Vitensenterprogrammet ønsker etter det PD forstår, at dagens driftsstøtte må dobles for å sikre en forutsigbar ramme til videre aktivitet, noe som også vil lette arbeidet med å skaffe private sponsorer. I motsatt fall fryktes altså dårligere tilbud, færre besøk og ytterligere kutt.

Må satses på realfag

– Regjeringen har ikke lovet at vitensentrene skal fortsette å få de pengene de trenger, slik at de kan gi et skikkelig tilbud som vil interessere skoleelevene, oppsummerer Røe Isaksen.

Han utfordrer nå regjeringspartiene til å ta grep om programmet, slik at sentrene kan drives hensiktsmessig.

– Vi vet at Vitenl@ben i Grenland skal bygges, men drifta er et problem. Det må fullfinansieres, spesielt fordi Telemark er dårligere enn flere andre fylker når det gjelder realfag, sier politikeren, og fortsetter:

– Alle partiene burde kunne stå sammen om dette. Vitensentre er med på å gjøre matematikk og naturfag mer levende og tilgjengelig for elevene, og derfor bør de ikke finansieres på sparebluss. De må ha penger til gode aktiviteter og til å hyre engasjerte fagfolk, mener Røe Isaksen.