- Musikken er det første pubene kutter ut når de skal redusere kostnadene, sier Gard «Dutte» Strøm. Han er Grenlands kanskje mest kjente pubmusiker. I tillegg formidler han jobber for 10-12 andre gledesspredere både her lokalt, i Grimstad og i Sandefjord.

Nå er det fullstendig tørke i markedet. Etter at Dagfinn Høybråten kommanderte pubgjestene til å sneipe røyken, har omsetningen ramlet, spesielt på de brune pubene.

Billigere med CD

CD-spilleren er billigere i drift enn en musiker av kjøtt og blod, og det tar etablissementene nå konsekvensen av.

- Jeg vil anta at markedet har ramlet med 50-60 prosent. Noen musikere har litt å gjøre, mens veldig mange ikke har jobber i det hele tatt. Dette er artister som tidligere hadde fullt opp hver eneste helg, sier Strøm _ opprinnelig Brevik-gutt, som nå er bosatt på Stathelle.

«Dutte» har full forståelse for pubeiernes prioriteringer:

- For å lønne en musiker fredag og lørdag, må du selge 200 halvlitere. Det sier seg selv at de må kutte i kostnadene når gjestene uteblir.

Strøm er sterkt uenig i det nye røykeforbudet, som han mener vil føre hele bransjen ut i en krise.

- Pubene taper penger. De får ikke råd til å hyre inn musikk. I tillegg må de si opp ansatte. Dette er gjerne unge mennesker eller alenemødre som trenger en deltidsjobb. Høybråten hylte opp om at den nye røykeloven ville føre til at de som ikke tåler røyk nå vil begynne å gå på pub. Men ingen har sett noe til disse.

For Dutte & co er det en fattig trøst at det fortsatt er lov å dampe i vei utendørs. I Porsgrunn og Bamble har politikerne forbudt utendørs musikk på utesteder etter klokka 23.

Hobby og bijobb

De fleste trubadurene har musikken som en hobby og bijobb, og «Dutte» er blant de som uansett klarer seg.

- Jeg har en kone som har god jobb, humrer han.

Inntil videre lar han gitaren hvile.

- Det er bedre at de andre gutta får de få jobbene som er, fremfor at jeg skal ta de sjøl.

Sailors kutter

Bjørn Amundsen på Sailors Inn pleide å servere gjestene musikk seks kvelder i uka. Nå er det andre toner.

- Vi får i første omgang forsøke oss med musikk fredag og lørdag, og se hvordan det går. Det er helt klart at vi har hatt en nedgang i besøket etter at røykeloven kom. Så hvor er alle ikke-røykerne og astmatikerne som klaget så fælt før? undres Amundsen, som håper det tar seg opp etter hvert.