– Dette tar knekken på skjeggkre

SKJEGGKRE: Nå finnes det en ny måte å bekjempe skjeggkre.

SKJEGGKRE: Nå finnes det en ny måte å bekjempe skjeggkre.

Har funnet ny og raskere behandling av uønskede skjeggkre. – En revolusjon, sier biolog.

DEL

Endelig finnes det en ny metode for å sanere skjeggkre. Tidligere har det vært en lang prosess, men den nye behandlingen tar rundt to måneder.

– Dette er en revolusjon. Tidligere kunne vi bruke et år på å få redusert antall dyr med 90 prosent. Nå trenger vi tre behandlinger og noen måneder, sier Kari Rigstad, biolog og fagsjef i Abs Skadedyrkontroll.

Den nye metoden er et giftåte som egentlig er lagd for kakerlakker. Det var først i februar at det nye åtemiddelet ble tillatt til profesjonelt bruk i Norge.

– Etter å ha testet åte, sprøyting og fangst med limfeller, kom vi fram til at forgiftet åte, plassert riktig ga best effekt. Metoden med åte er i grove trekk det samme som man benytter for å bekjempe kakerlakker, men den «taktiske» tilnærmingen er litt annerledes, sier prosjektleder og forsker Anders Aak.

Den nye metoden reduserer også kostnadene betraktelig. Tidligere ble det anslått at kostnadene i forbindelse med sanering av skjeggkre koster i gjennomsnitt 17.000 kroner. Med den nye metoden anslås det for en enebolig at det vil koste omkring 10.000 kroner.

Artikkeltags