– Dette er en av de viktigste bøkene som er skrevet om hvordan norske jøder ble behandlet under 2. verdenskrig, forteller forlegger Truls E. Norby.

I går ble boka «Skammen» lansert under en pressekonferanse på Vic Hotell i Porsgrunn. Boka kritiserer norske myndigheters behandling av jøder under krigen, og da motstandsmannen og forfatteren selv, Kjell Staal Eggen, tidlig på 1990-tallet ønsket å gi ut bok, fikk han nei fra flere forlag.

– Manuset var for detaljert og kontroversielt den gangen, forteller Norby.

Hjalp jødefamilie

Det var kun én jødefamilie i Telemark under krigen. Kjell Staal Eggen og Kjell Batzer gjorde alt de kunne for å hjelpe familien Becker. Sigurd Becker, som selv var til stede under lanseringen i går, mistet både sin far og onkel i konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

– Far hjalp Sigurd og resten av hans familie i sikkerhet over grensa til Sverige, forteller Trym Staal Eggen.

Sigurd Becker legger til at det ikke på noen måte var en enkel reisevei.

Livsfarlig reisevei

– Bare på turen med båt fra Vestsida i Porsgrunn til Menstad i Skien, var det stor fare for å miste livet. Det var nemlig strengt forbudt med båt på elva. Vi måtte også gjøre vendereis to ganger på grunn av været, da vi skulle legge ut med båt fra Langesund, forteller Becker.

Sveket av regjeringen

Boka er svært kritisk til hvordan regjeringen, byråkratiet, Milorgs ledelse og sivile sviktet de norske jødene under krigen. Den tar et oppgjør med norsk selvgodhet. Kjell Staal Eggen skrev blant annet i sitt manus at historien som er skrevet om jødeutryddelsen i Norge, er skrevet av seierherrene, og at den trenger å bli skrevet på nytt.

Sigurd Becker har selv skrevet etterordet i boka, og Jahn Otto Johansen har skrevet forordet.

– Deler av fremstillingen er så spennende at boken kan konkurrere med krimlitteraturen, skriver Jahn Otto Johansen.