Slutt på fri bar i kommunen

Kommunalsjef Inger Lysa har vært med å lansere forslag som kan føre til at kommunalt ansatte heretter ikke får et eneste glass øl eller vin på arbeidsgivers regning. Det kan bli mer tørrlagt enn før på kommunens julebord.

Kommunalsjef Inger Lysa har vært med å lansere forslag som kan føre til at kommunalt ansatte heretter ikke får et eneste glass øl eller vin på arbeidsgivers regning. Det kan bli mer tørrlagt enn før på kommunens julebord. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nå kan det bli slutt på at kommunalt ansatte hygger seg med øl, vin og cognac på kommunens regning.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I siste møte i kommunens arbeidsmiljøutvalg ble det lagt fram forslag om å se på innstramming på kommunalt betalt alkohol. Følgende ble vedtatt:

«Det skal utarbeides forslag til retningslinje for hvorvidt kommunen skal betale for alkohol til ansatte i tilknytning kurs o.l. som kommunen arrangerer».

Dette kan bety slutten på bonger på julebordet.

La fram forslag

Kommunalsjef Inger Lysa tok opp saken i hovedarbeidsmiljøutvalget, der hun sitter som arbeidsgivers representant.

– Forslaget har ikke bakgrunn i at noe har vært ute av kontroll. Vi har fått oss forelagt en del problemstillinger i forbindelse med arbeidsmiljø- og AKAN-arbeid, og jeg tenker at vi bør se på muligheter for å innføre en lik praksis for samtlige virksomheter i kommunen, sier Lysa.

To glass vin

Du er sjøl kommunalsjef og med på en del ledersamlinger med middag og noe attåt. Hva er praksis med kommunalt betalt alkohol nå?

– Jeg var sist på en ledersamling for et par uker siden. Der var det middag, og det vanlige er to glass vin til maten. De som vil ha mer betaler sjøl, sier Lysa.

Kommunens AKAN-utvalg har ansvar for praktisk gjennomføring og utforming av det rusmiddelforebyggende arbeidet. Det er i forbindelse med AKAN-handlingsplanen for 2014-2017 saken er kommet opp.

– I en sånn sak vil det være delte meninger. Vi vil utfordre personalavdelingen til å se på alkoholretningslinjer, sier Lysa.

– Litt sprudling og to vin

Rådmannen synes litt sprudlende cava før middag og to glass vin til maten er innenfor den kommunalt akseptable ramma.

Han utelukker ikke at det kan forekomme også en smule avec på kommunens regning, men i nøkterne mengder.

– Vi har ikke noen klare retningslinjer for hvorvidt kommunen skal betale for alkohol til ansatte i tilknytning til kurs og samlinger som kommunen arrangerer. Det er mer en konduite, sier rådmann Per Wold.

Konduite er ifølge Store norske leksikon «evne til skjønnsmessig å treffe en avgjørelse i en situasjon som ikke dekkes av reglementet».

– Det er greit med litt sprudlende før man går til bords, og to glass vin til maten. Dette er en kommunal kutyme som ikke bare gjelder Porsgrunn, sier Wold.

Han sier det aldri er snakk om noe annet enn betydelig moderasjon.

For rådmannen er det helt i orden at arbeidsmiljøutvalget tar opp saken, og at kommunen får regler som kan være et veiledende utgangspunkt som tilpasses omstendighetene.

Hvorfor kommer denne saken opp nå?

– Det er ekstra fokus på å systematisere AKAN-arbeidet. Det er greit å ha retningslinjer med en omforent oppfatning av hva som gjelder, sier Wold.

Artikkeltags