Sterke historier på Scene:Bluss

Siriann Petronella Berdal stod helt alene på scenen og viste en rekke følelser. Karakteren hennes var et voldtektsoffer og publikum ble vitne til hvordan denne personen arbeidet seg gjennom skyldfølelsene.

Siriann Petronella Berdal stod helt alene på scenen og viste en rekke følelser. Karakteren hennes var et voldtektsoffer og publikum ble vitne til hvordan denne personen arbeidet seg gjennom skyldfølelsene. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Modige skuespillere formidlet, både med og uten ord, sine budskap fra PIT sin scene på Meierigården. I salen var stemningen definitivt blussende.

DEL

Scene:Bluss er en subscene som viser ulike typer teaterarbeid. Og mye forskjellig var det absolutt under mandagens program i Meierigården.

Lokalet scenen var rigget opp i, bestod av flere retromøbler og hadde til og med en liten bar. Rommet, som nesten var helt fylt opp av publikummere, var mørklagt og slapp kun litt lys inn mellom hvert sceneshow.

Det gode vs. det onde?

De fleste undret seg nok over hva som skulle skje under første akt. Hele scenen var nemlig fylt opp av glass med vann. Lyssettingen gjorde at vannglassene reflekterte et lys liknende det vi ser når sola treffer vannoverflaten.

De to unge jentene som var skuespillere, var kledd i svart og hvitt, og kunne nesten tolkes til å være symboler på det gode og det onde.

Første stopp Porsgrunn

«In Part Clear», som var navnet på stykket, bø på mye bevegelser på scenen. Kjolene svevet over scenen og gulvet ble vått av vannet fra glassene.

Trioen bestod av medlemmer fra Norge, Japan og Colombia, og Porsgrunns befolkning ble de første til å se stykket deres.

Splittet personlighet

Neste på plakaten, var Lene Bjerke. Hun viste ti minutter av en cabaret som vanligvis varer i en time. «Peace, love og free people» var gjentagende ord fra musikken som ble avspilt da hun vandret frem til scenen. I klær som noen kanskje vil kalle vulgære, hoppet hun mellom å være seg selv og sitt alterego.

Alteregoet var personen i henne som var på jakt etter gudommelig kjærlighet.

– Stykket handler om ungdomssex og om å tenke etter hva man egentlig vil, forklarte Bjerke etterpå.

Gripende fortelling

Det sies at alle gode ting er tre, og det var nok «Tatt» som fikk Scene:Bluss-publikummet til å kjenne en klump i magen.

Med store bevegelser, metaforer og velvalgte ord, fortalte Siriann Petronella Bardal en gripende fortelling om hvordan en voldtekt oppleves.

Hun viste hvordan offeret opplever skyld, spesielt med tanke på at voldtekter ofte skjer i beruset tilstand.

Kroppen hennes var symbolsk tildekket av svarte punkter, og vi fikk ta del i hvordan karakteren jobbet seg gjennom voldtekten.

Møter henne mentalt

Møtet med voldtektsofferet skjer mentalt, og publikum kunne ikke slippe øynene fra scenen.

Og når karakteren tar hull på de svarte, verkende byllene hun har inne i sjelen, skvetter publikum til. På scenen smellert nemlig ballongene som til nå kun har fungert som rekvisita. Avslutningsvis forteller skuespilleren også om hvorfor de formidler nettopp denne historien.

– Det er et tabubelagt og viktig tema som bør belyses!

Artikkeltags