NorskArt 2013: The Immigrant – Norwegian art in the UK heter utstillingen som arrangeres i regi av studentorganisasjonen ANSA – foreningen for norske studenter i utlandet. Meningen med utstillingen er å debattere grensen mellom det å være på besøk i et annet land, og det å måtte være nødt til å flytte til et annet land. Temaene i de forskjellige kunstverkene dveler mellom student-migrant, immigrasjon og kunstner-migrant. For å gjøre dette har studentene forsøkt å uttrykke hvordan de føler det er å være fremmed i London.

Ane Barstad Solvang fra Stridsklev er en av dem som stiller ut sin kunst under NorskArt 2013. Solvang er mangeårig elev ved Porsgrunn Kulturskole, og gleder seg til å stille ut sin kunst for første gang.

– Jeg var litt usikker på om bildene mine ville være bra nok til å komme med i denne utstillingen, men venner og familie mente det ikke ville skade å prøve, sier hun.

Solvang stiller ut bildene City og Controlled Diet. Bildene er tegnet med penn og tusj, og gir assosiasjoner til norske samtidskunstnere som Pushwagner og Christopher Nielsen.

– De har helt klart vært en stor inspirasjon for hvordan jeg tegner. Jeg har vært helt gæren etter Nielsen helt siden jeg leste Homo Norvegius på skolebiblioteket i 7. klasse på Stridsklev barneskole, sier porsgrunnsjenta med et glis rundt munnen. Solvang flyttet til London i 2011 for å studere Creative Writing ved Rohampton University.

Skriving er tydeligvis vel så viktig som tegningen. Det ligger mye arbeid bak bildene. City beskriver hvordan hun oppfatter London, i et mylder av bygninger som står tett i tett, men som likevel viser hvilken storslagen by det er.

– Da jeg først flytta til London, var det litt vanskelig å finne frem i starten. Bildet ble på mange måter et kart som jeg tegnet for meg selv, slik at jeg skulle kunne forstå litt bedre hvor alt lå. Selv om ikke alt er helt korrekt med tanke på de geografiske målene, men skal det ikke være litt sånn, sier hun med et selvironisk glimt i øyet.