Sykler deg gratis rundt i byen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Nå kan du ta sykkeldrosje rundt i byen. Tilbudet er helt gratis, men er så langt nesten ikke markedsført. Bratsberg Gruppen og Petter Øygarden betaler hele moroa.

DEL

Maria Løkken (21) og Ida Meyer (17) har fått Porsgrunns mest spesielle sommerjobb. De er hyrt inn for å styre de to sykkeldrosjene som traver rundt i byen. Sju timer om dagen, seks dager i uka står de til disposisjon for handlende og andre byvandrere som trenger å komme seg rundt. Bare mandag hviler tilbudet.

-I går hadde vi vel til sammen 15-20 passasjerer. Vi håper det tar seg opp etter hvert, sier Maria og Ida.

Det er Bratsberg Gruppen som har investert i de to sykkeldrosjene, eller rickshaw som det heter på utenlandsk. Syklene er hentet fra Danmark. I førersetet er det plass til to mennesker, i hvert fall om de er veldig glade i hverandre og ikke altfor storvokste.

Beskjedenhet er en dyd. Ofte må sykkeljentene gå aktivt ut og kapre passasjerer.

-Vi spør ofte eldre mennesker med handleposer om de vil ha en tur. Da blir de glade. Porsgrunn er jo en flott by å drive sykkeltransport i. Den har jo nesten ingen bakker, sier Maria Løkken fra Skien og Ida Meyer fra Kjølnes.

Akkurat denne dagen er kapasiteten halvert. Den ene doningen er på verksted. Men ellers skal det, ut juli, være to sykkeldrosjer i beredskap. Utgangspunktet for ferden er Bratsberg Brygge, men du kan bli fraktet over hele byen. Innefor visse grenser: Tilbudet gjelder fra tekniker´n på Osebakken i nord til Down Town og PP i sør. I august trappes virksomheten ned. Da blir det bare helgesykling, men i forbindelse med Byvandringen i september tråkkes tilbudet i gang for fullt igjen.

-Det er mange som synes det er rart at det ikke koster noe. I går var det noen som ville gi tips. Da monterte vi denne.

Jentene peker på en plastboks med et passende hull for store og små mynter.

Ikke alle takker ja til tilbudet om å bli fraktet rundt.

-Det er mange som bare skal rundt hjørnet og som ikke trenger transport.

Petter Øygarden i Bratsberg Gruppen er lønningskontor og mannen bak ideen. De lar Grenland Friteater disponere og organisere rickshawene mesteparten av året.

-Men om sommeren skal de gå som sykkeldrosjer. Det er jo en hyggelig sommerjobb for disse jentene.

- Bratsberg Gruppen betaler lønna, hvorfor gjør dere dette?

- Vi ønsker å skape litt moro i byen, sier Øygarden som kanskje håper at syklene med tiden også kan ta seg en svipptur innom en viss kunstig øy i elva. Inntil videre er det dog et landbasert tilbud.

Tilbake til drosjesjåførene. De kan godt tenke seg å videreutvikle tilbudet.

-Kanskje vi burde hatt litt musikk i baksetet. Det hadde nok blitt koselig.

Artikkeltags