Tilbyr hjelp til selvhjelp

Anne Napastaa, Hilde Hagen og Torgunn Røseth tilbyr selvhjelpsgrupper for den som av ulike grunner sliter i livet.

Anne Napastaa, Hilde Hagen og Torgunn Røseth tilbyr selvhjelpsgrupper for den som av ulike grunner sliter i livet. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Mange sliter med problemer som hindrer dem i å komme seg videre i livet. Det ønsker Anne Napastaa og Torgunn Røseth å gjøre noe med. Nå skal de opprette selvhjelpsgrupper.

DEL

– Mange roper om hjelp og går til legen og får en henvisning. Hos oss trenger du ingen henvisning, og du tar initiativet selv, sier Anne Napastaa.

Hun er sikker på at det er mange som sliter i ensomhet.

– Jeg er sikker på at behovet for denne typen grupper er veldig stort. Psykisk helse er et stort hull i systemet, sier Napastaa.

Inviterer

Sammen med Torgunn Røseth og Hilde Hagen inviterer hun onsdag kveld til selvhjelpsgruppe på Herøya Nærmiljøsenter.

– I forrige uke hadde vi to informasjonsmøter der. Der var det to som fortalte sine historier, og hvordan de har kommet seg videre i livet. Den ene ved å delta i selvhjelpsgruppe, sier Hilde Hagen, som er avdelingsleder på Borgehaven.

Hun sier det var flere som meldte sin interesse for å være med videre.

Høy terskel

– For noen kan det være en høy terskel å oppsøke en selvhjelpsgruppe, og noen ombestemmer seg i siste liten. Vi har slitt litt med å komme i gang, sier Røseth.

Det er ifølge Hagen ikke uvanlig.

– Av erfaringene fra andre steder kan det ta lang tid før tilbudet blir introdusert, til det kommer skikkelig i gang, sier hun.

Trioen er ikke i tvil om at selvhjelpsgrupper er et viktig tiltak.

– Man lærer av andre. Noens historier kan være til stor hjelp for de andre i gruppa. Vi er ikke i tvil om at det virker. Det nytter ikke å sitte hjemme og synes synd på seg selv, man må brette opp ermene, sier Røseth.

Tiltaket er initiert av Helsedirektoratet og er et samarbeid mellom Selvhjelp Norge, Porsgrunn Frivilligsentral og Borgehaven Bo- og rehabiliteringssenter.

Deltakelse er helt gratis, og det betyr ikke noe hvor du bor i fylket.

– Dersom noen ønsker mer informasjon finner de dette på selvhjelp.no, sier Røseth.

Artikkeltags