– Udemokratisk kirkeprosess

Dette er forslaget som vant arkitektkonkurransen om nye Våler kirke i Hedmark. Det har lenge vært hard strid om ny kirke i kommunen, men der har diskusjonen i mindre grad dreid seg om kopi eller ikke av den gamle kirken. Andre forhold har skapt mer debatt.

Dette er forslaget som vant arkitektkonkurransen om nye Våler kirke i Hedmark. Det har lenge vært hard strid om ny kirke i kommunen, men der har diskusjonen i mindre grad dreid seg om kopi eller ikke av den gamle kirken. Andre forhold har skapt mer debatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Kirkelig fellesråd i Porsgrunn styrer mot en arkitektkonkurranse om nye Østre Porsgrunn kirke.

DEL

På bildene ser du hvordan konkurransen endte i Våler kommune. Der er de lokale kirkemyndighetene strålende fornøyde med vinnerforslaget.

– Vinnerforslaget ble kåret i mars. Det er innovativt og banebrytende, både når det gjelder funksjonsløsninger, konstruksjon og det estetiske. Dette er et kirkebygg for lærebøkene, sier kirkesjef i Våler, Arild Lande.

Omkamp på omkamp

Hedmarkskommunen har kommet mye lenger enn Porsgrunn i sin kirkeprosess. Gamle Våler kirke brant i mai 2009, og diskusjonen om hva slags kirke som skal bygges har produsert mye vondt blod i kommunen. Våler kirke var en korskirke fra 1805, ganske lik gamle Østre Porsgrunn kirke.

– Vi har hatt omkamp på omkamp på omkamp, sier Lande.

I Porsgrunn tar tilhengerne av å gjenreise Østre Porsgrunn kirke som den var, igjen til orde for mer demokrati i prosessen. I et leserbrev sendt til PD skriver Komiteen for gjenoppbygging av Østre Porsgrunn kirke at prosessen helt fra dag én synes å være styrt i retning av en ny og helt annerledes kirke.

– Betenkelig

– Dette framstår som betenkelig ut fra hensyn til demokrati, vern av kirkens historie og respekt for menighetsmedlemmers og innbyggernes engasjement for å få kirken gjenoppført slik den var.

– Planutvalget har offentliggjort deres «funksjons- og romprogram» for kirken. I denne blir ny reguleringsplan omtalt som en helt naturlig og selvsagt del av prosessen, før en like selvsagt arkitektkonkurranse som i praksis vil utelukke en gjenoppbygging av den gamle kirken, skriver komiteen i leserbrevet, undertegnet av Aasmund Beier-Fangen og Knut Kallhovde.

Leder i Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, avviser beskyldningene om at prosessen er udemokratisk og at rådet skal ha bestemt seg på forhånd.

Ikke bestemt

– Vi har ikke gjort oss opp en mening om hvordan den nye kirken skal se ut. I fellesrådet har dette foreløpig ikke vært tema. Og det er demokratisk valgte organer som arbeider med ny kirke, i en åpen prosess der vi ved flere anledninger har invitert til innspill. Det vil vi fortsatt gjøre, og åpenhet og innspill er viktig også i forbindelse med reguleringsplanen, sier Dahle.

Artikkeltags