Vant innovasjonspris med oljeventil

Haavard Aakre, Bjørnar Werswick og Vidar Mathiesen vant den regionale innovasjonsprisen til DNB. Nå skal de til landsfinalen i mars, og er med i konkurransen om én million kroner.

Haavard Aakre, Bjørnar Werswick og Vidar Mathiesen vant den regionale innovasjonsprisen til DNB. Nå skal de til landsfinalen i mars, og er med i konkurransen om én million kroner. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Porsgrunnsfirmaet Inflowcontrol har den beste forretningsideen i Telemark, Buskerud og Vestfold. Det mener DNB, som tirsdag kåret firmaet til vinner i den regionale innovasjonskonkurransen. Prisen var på 200.000 kroner.

DEL

Porsgrunnsfirmaet Inflowcontrol har utviklet en ventil som automatisk vil stenge av uønsket produksjon av olje og gass i horisontale brønner.

Produktet kan bidra til at utvinning og produksjon av olje kan økes betydelig, og er så spennende at DNB tirsdag kåret Inflowcontrol til vinner i den regionale innovasjonskonkurransen på Kongsberg.

Spente

Det var god stemning i bygg 25 på Herøya da PD besøkte det lille firmaet dagen etter prisutdelingen.

– Vi var veldig spente da vi sto på scenen sammen med fem andre nominerte fra vårt distrikt, og jeg husker ikke hva jeg svarte da vi ble utropt som vinnere, sier Vidar Mathiesen og ler.

Sammen med Haavard Aakre og Bjørnar Werswick har han satset på å utvikle innovative løsninger for oljebransjen.

Prisen betyr mye

De har satset egne penger på prosjektet, men har også fått støtte fra Vekst i Grenland og Innovasjon Norge.

– Nå har vi fått to ganske store forskningsprosjekt fra Norges forskningsråd, sier Mathiesen.

Prisen betyr mye for de tre gründerne, som kommer fra miljøet på forskningssenteret på Herøya.

– Det gir oss positiv omtale, og er en anerkjennelse når en uavhengig jury mener vi har det beste produktet. Det gir også inspirasjon til å fortsette. Pengene kommer også godt med, sier Mathiesen.

Bedre utnyttelse

– Ventilen vi utvikler skal sørge for bedre utnyttelse av oljeutvinningen i horisontale brønner ved at gassen, som gjerne kommer samtidig med oljen, blir stengt ute av ventilene som monteres i veggene på røret, sier Mathiesen.

Han mener ventilene kan ha mye å si for lønnsomheten på eksisterende brønner.

– Én prosent bedre utnyttelse av oljen betyr rundt 4 milliarder ekstra i statskassen, og vi mener at vi kan øke utnyttelsen opp mot 20 prosent med vår ventil, sier Mathiesen.

Prototype

Foreløpig finnes ventilen som prototype.

– Vi ønsker ikke å produsere den selv, og bruker BIS Production Partner til dette nå. Det er målet at vi skal bruke lokale underleverandører til å produsere for oss, sier Haavard Aakre.

Det er viktig for gründerne at prosjektet gir lokale ringvirkninger, men at det også handler om kontroll på produktet.

– I denne bransjen er kvalitet og punktlighet for levering viktigere enn prisen. Så vi vil ikke produsere dette for eksempel i Kina. Vi ønsker å ha høy kvalitet og sikker leveranse, og bruker heller noen vi stoler på, sier Aakre.

Med i finalen

I mars skal Inflowcontrol delta i den nasjonale finalen i Trondheim og kjempe om én million kroner. Mathiesen har et håp om at de skal gå helt til topps.

– Juryen i Kongsberg mente det var en stor sannsynlighet for at vi kunne klare det, men det er ingen fra vårt distrikt som har vunnet den nasjonale innovasjonsprisen tidligere. Det er det tiende året dette arrangeres, og vi går for seier, sier Mathiesen optimistisk.

Artikkeltags