Vardø-ordføreren fra Eidanger

Lasse Haughom vokste opp i Eidanger, men er blitt bergtatt av Vardø der han nå er Finnmarks eneste Frp-ordfører.

Lasse Haughom vokste opp i Eidanger, men er blitt bergtatt av Vardø der han nå er Finnmarks eneste Frp-ordfører. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Latteren runger i Vardøs ærverdige, gamle rådhus: – Ha ha ha, jeg husker jeg satt på traktoren Gråtass på gården til Torstein Tynning og hørte på Torstein da han la ut om Roma-traktaten. Det var litt av et tema for en guttunge, ha ha ha!

DEL

Lasse Haughom har vært Frp-ordfører i Vardø kommune i vel ett år. Vardøværinger sier at det var Lasses personlige popularitet i Norges østligste by som var utslagsgivende for at Frp vippet Ap-bastionen ut av den historisk Ap-dominerende ordførerposisjonen i Vardø.

Arbeiderpartiet slikker visstnok sårene fremdeles, og den tidligere Ap-ordføreren fyrer an mitraljøseanklager mot Lasse Haughom i avisa Finnmarken.

Undertegnede har truffet Lasse Haughom og hans kone Kari i Vardø før, for mange, mange år siden. Han var like imøtekommende og sosial som privatperson allerede den gang, og han er like hjertelig når han 30 år senere tar imot lokaljournalisten fra hans hjemtrakter nå når han sitter i Vardøs øverste tillitsverv som ordfører.

Den tidligere eidangergutten skulle bare til Vardø i ett år i 1967 og avlegge tjeneste etter avlagt befalsskole. Finnmark var en landsdel han aldri hadde vært i før, og han ville ha ett år der han skulle fiske ørret og gå på jakt. Men så traff kjærligheten ham rett i solar plexus med den flotte Kari Haugland. Etter dette ble Lasse Haughoms base rett og slett Vardø.

Politimesteren

– Kari var datter av politimesteren i Vardø, Johs Haugland. Det var en streng herremann som ikke var særlig komfortabel med at jeg hadde kastet mine øyne på datteren hans. Men det gikk jo greit etter hvert. Johs Haugland var for øvrig politimester på Notodden noen år senere.

Vi rykker tilbake til start: Lasse Haughom er født i Porsgrunn, og familien bodde de første årene av hans liv på Nystrand. Men de flyttet til Eidanger, og det er Eidanger som Lasse ser på som sitt hjemsted.

Moren var Åsa Haughom (gift Furuhaug Henriksen). Faren var Leif Georg Furuhaug Henriksen. Foreldrene ble aldri formelt skilt, men da Lasse var 6 år, reiste faren til USA og forsvant ut av deres liv.

Som 16-åring reiste Lasse til sjøs i utenriks sjøfart i 2 år. Han seilte på to skip, ett år av gangen.

– Det var tøft å være førstereisgutt. Jeg måtte være om bord i ett år uansett hvor mye jeg lengtet hjem.

To år til sjøs var nok. Lasse dro hjem til Eidanger og fikk seg jobb på et sagbruk.

Erfaring fra plankehaugen

– Jeg hadde som oppgave å stå i plankehaugen. De gode plankene kastet jeg til venstre og de dårlige plankene kastet jeg til høyre. Etter en slik yrkeserfaring er det vel ikke noe rart at Arbeiderpartiets utskjellinger i dag bare preller av på meg, hahaha!

Lasse jobbet også en kort tid på Norsk Hydro på Herøya. Det var da han skjønte at han måtte få seg en utdanning. Han søkte seg inn i Forsvaret og kom inn på Forskolen ved Fredriksten festning i Halden der han blant annet tok realskolen på to år. Deretter var han to år på Befalsskolen i Stavern.

– Og etter det begynte moroa. Jeg søkte meg til Kautokeino, men ble beordret til Luftforsvaret i Vardø. Det ble noen opplevelsesrike år. Fra 1980 til 1984 ble jeg beordret til Andøya til en pendlertilværelse. Der var det base for å jakte på russiske ubåter i Barentshavet.

Luftforsvaret i Vardø var en veldig viktig stasjon for Nato og Norge under den kalde krigen. Derfra ble luftbildet mot øst overvåket. Luftforsvarets base i Vardø var på denne tiden på 100 ansatte; det var både soldater, sivile og offiserer.

– Det var en spennende tid i den kalde sovjettiden. Norge brukte enorme ressurser i Vardø, og det var all grunn til å overvåke luften.

Lasse Haughom søkte seg over i Etterretningstjenesten. Fra 1984 til 1986 var han og familien i Boston i USA i Norges tjeneste. Men tjenesten fortsatte i Finnmark.

– Gjennom årene tjenestegjorde jeg på alle Forsvarets stasjoner i Finnmark. Jeg var med på de store hendelsene i den kalde krigen.

Lasse Haughom forteller om situasjonen ved invasjonen i Tsjekkoslovakia i 1968. Han beskriver den norske forsvarsoppmarsjen i Kirkenes da russerne kjørte sin tanksdivisjon opp mot den norske grensa.

– Da satt jeg på vakt. Det var flere dramatiske situasjoner som oppsto. Heldigvis gikk det bra.

Lasse Haughom var også på vakt i 1978 da russerne skjøt ned et koreansk passasjerfly. Det var også en dramatisk situasjon for Norge, slik det norske forsvaret opplevde det.

– Men i dag lever Norge og Russland i fred og fordragelighet og samarbeider blant annet med felles beredskapsøvelser i sjøredning.

USA har en radarstasjon i Vardø. Den hvite kuppelen er et signalbygg på høyden i Vardø.

Radarstasjonen betjenes av det norske forsvaret, men all teknisk support foretas av amerikanerne. Visstnok brukes den amerikanske radarstasjonen til å overvåke søppel i atmosfæren. Ordfører Lasse Haughom bare trekker på skuldrene av temaet.

I 1994 ble Luftforsvarets stasjon i Vardø nedlagt, og det var bare 7 arbeidsplasser igjen. Lasse Haughom hadde kapteins grad og pendlet i en periode til stasjonen i Honningsvåg og til Bandak i Lakselv.

Canapéer og champagne

De siste yrkesaktive årene inntil han ble pensjonist i 2005, var Lasse Haughom orlogskaptein og kommandant ved Vardøhus festning.

– Hva besto den jobben i?

– Den besto stort sett i å spise canapéer og drikke champagne, hahaha!

Lasse Haughom har vært politisk aktiv i flere perioder i livet. Han ble tidlig medlem i Vardø Høyre. Men han opplevde etter hvert at lokalpartiet levde i et misforhold mellom hva de hadde lovet i valgprogrammet, og hva Høyre gjorde i praksis. Derfor meldte han seg ut av Høyre og inn i Fremskrittspartiet.

– Foran kommunevalget i 2011 hadde ikke Vardø Frp noen toppkandidat, og jeg ble forespurt. Da hadde jeg ligget på sofaen med pensjon fra Forsvaret i 5 år, det var deilig. Men jeg lot meg overtale. Vi gjorde et knakende godt valg og doblet oppslutningen om de borgerlige partiene Frp, H, V og Kystpartiet.

Mens PDs journalist sitter på ordførerkontoret og intervjuer Lasse Haughom, ringer telefonen. Det er en journalist fra avisa Finnmarken som vil ha en kommentar til at Vardøs tidligere Ap-ordfører og Ap-ledelse kommer med kritiske merknader til at Lasse Haughom har innført en «mindre åpenhet enn før. Det er for mange avgjørelser som fattes i de lukkede rom.»

Det er besnærende å betrakte hvordan den tidligere Eidangermannen Lasse Haughom angriper telefonrøret og legger om språkbruken i sitt svar til journalisten. Bannskapen kommer i annethvert ord. Ordene må sensureres her, for de er av skikkelig finnmarksk farge og styrke.

– Hvis jeg skulle begynne å ramse opp alle de avgjørelsene som ble tatt i de lukkede rom under den forrige arbeiderparti-posisjonen, så kunne jeg ha holdt på i timevis! sier ordfører Haughom høylydt i telefonen til journalisten i avisa Finmarken.

– Dette er drittete gjort av Arbeiderpartiet!

Vel, resultatet av telefonintervjuet med ordfører Lasse Haughom og kritikken fra den tidligere Ap-posisjonen i Vardø kommune, dominerte side etter side i avisa Finnmarken forrige lørdag. Lasse Haughom trakk på skuldrene og tok sin kone med ut på bluesfestvalen «Blues i vintermørket» på Vardø hotell lørdag kveld. Der fikk han oppmuntrende klapp på skulderen fra mange vardøværinger som lurte på om han var oppegående.

Lasse Haughom er altså pensjonist og ordfører. Innimellom skriver han bok om alle sine opplevelser. I boka har han med minner fra barndomsårene i Nystrand og på Eidanger.

I Vardø bygges det nytt flerbrukshus som skal inneha kulturscene, kino og svømmebasseng, ferdigstilt høsten 2013.

– Blir det vann i bassenget?

– Ikke hvis Arbeiderpartiet overtar posisjonen igjen, hahaha!

Artikkeltags