– Verdens beste sommerferie

Sofie Valle Mørk (5) og Jonatan Valle Mørk (8) inntok stranda på Brønnstadbukta flytende. - Ikke spesielt kaldt i vannet, synes de to søsknene.

Sofie Valle Mørk (5) og Jonatan Valle Mørk (8) inntok stranda på Brønnstadbukta flytende. - Ikke spesielt kaldt i vannet, synes de to søsknene. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Gradestokken tangerte 30 og gjorde badestrendene i Porsgrunn til et varmere oppholdssted enn Gran Canaria mandag formiddag.

DEL

Meteorologene spår sol fra skyfrihimmel resten av uka og anslår at temperaturen knapt vil synke under tjuetallet. Det er med andre ord god grunn til å ikle seg badebukse eller svømmedrakt de neste dagene.

– Det er kjempemorsomt å bade her, forteller Johannes (8) og Elias (6) Årdalen etter sin første dukkert i Flogstadtjenn i Bjørkedal.

– Vi leker i vannet, og så har vi sett masse fisker her, peker de ivrig.

– I sta så vi et tog som kjørte forbi også!

Ellers rådet den totale stillheten over bygda. På gressmatta hadde de voksne brettet ut tepper og smurt store og små rikelig inn med høy faktor.

– Det er hvert fall 22, kanskje 23, grader i vannet, og helt sikkert varmere enn i saltvann, tipper Katrine Skilbred.

– Da er det jo større sjans for at en kommer seg uti, ler hun.

Fregner og stup

Men om Eidangerfjorden målte en grad mindre mandag, så ikke det ut til å sette en stopper for barna på Brønnstadbukta. De inntok vannet uten å nøle og ga seg ikke før leppene nærmet seg blå.

– Denne sommerferien har vært kjempebra, forteller Jonathan Brennskag Holdorff (9) med fregner over nesa.

Sammen med venner fra Vestsiden skole, og fotballen i Pors, har han svømt ut til brygga med hoppetårn og kastet seg uti gang på gang. Nå må han stoppe opp et par sekunder for å hakke tenner.

– Vi har vært på Smøla hos besteforeldrene mine. Der var det enda varmere enn her, men kaldere i vannet, fortsetter han og får håndkle over skuldrene av mamma Randi.

– Vi pakker alltid med oss både boblejakker og ullundertøy, forteller hun, men det var det langt fra bruk for i år.

– Vi ble møtt av 32 grader, smiler hun.

Vafler og toast

Forlater man krabbefangst og gressmatta på Brønndstadbukta, og svinger til høyre ut fra parkeringsplassen, fortsetter veien videre til Bjønnes. I kiosken på brygga står breviksjenta Astri Joy for femte året på rad. Etter sommeren begynner hun i andre klasse på Porsgrunn videregående skole, men fram til august tilbringer hun hver dag med å blande vaffelrøre, steke toast og selge is og brus til hyttefolk og dagsturister.

– Dette er en kjempefin sommerjobb. Det er sosialt, og jeg kommer i kontakt med masse folk. Jeg synes det er veldig hyggelig å se at de koser seg, sier den blide tenåringen.

Familie og venner

Noen av gjestene som holder hjula i kiosken i gang, er den såkalte Øvrum-klanen. De har holdt til på Bjønnes siden 1958. Da kjøpte Isak og Dagmar Øvrum en hytte på 27 kvadratmeter til seg selv og de fem barna. Siden den gang har familien vokst i omfang, både når det gjelder antall hytter, kvadratmeter og medlemmer. I dag teller de omkring 40 og har felles møteplass i strandkanten.

– Det er alltid fint vær på Bjønnes, avslører Ingjerd Øvrum Lind med et smil.

– Det er en perle, men ikke si det til noen, spøker hun mens makrellen koker i vannet.

– Det beste med å være her, er å bade, sier barnebarnet Ida Lind Andersen (7) før hun dukker under.

– Vi bader fra stranda og svømmer over til svaberget hvor vi hopper fra brygga og fjellet, forteller mamma Anett Lind Andersen.

– Dessuten har vi mange faste tradisjoner, som rekefest og samlinger på låven. Sommer er synonymt med Bjønnes for hele gjengen, smiler hun.

Artikkeltags