– Verdier må kommuniseres

- 700.000 mennesker i Norge hører dårlig. Hvis vi legger til alle med andre funksjonsnedsettelser, ser vi at det er enormt mange mennesker i dette landet som har behov for tilrettelegging for å kunne delta i samfunnet, sa Geir Lippestad.

- 700.000 mennesker i Norge hører dårlig. Hvis vi legger til alle med andre funksjonsnedsettelser, ser vi at det er enormt mange mennesker i dette landet som har behov for tilrettelegging for å kunne delta i samfunnet, sa Geir Lippestad. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Det er krevende med et samfunn hvor ikke alle er like, men det er utviklende og bærekraftig fordi det er det eneste type samfunn hvor menneskeverd og menneskerettigheter blir etterlevd, sa Geir Lippestad.

DEL

Advokaten var hentet inn som foredragsholder til «Kultur tilrettelagt for alle» som gikk av stabelen i Ælvespeilet torsdag kveld. Arrangementet ble holdt i regi av Kommunalt samarbeidsråd for funksjonshemmede, med Anne-Marie Frøland og Ragnar Anundsen i spissen.

– Er det så viktig at alle har tilgang til kultur? spurte Lippestad.

– Det er noe av det viktigste i samfunnet vårt. Det handler om menneskerettigheter. Alle skal ha mulighet til å leve gode liv og delta i samfunnet.

Lippestad er selv far til to barn med funksjonshemminger, og har på nært hold observert hvordan det oppleves å bli ekskludert fra fellesskapet.

– Datteren min, Josefine, dro på Justin Bieber-konsert sammen med venninner. I døra fikk hun beskjed om at de ikke kunne håndtere rullestoler, og ble plassert på et podium alene. Plutselig hadde hun, og venninnene, fått et tydelig signal om at hun ikke var likeverdig. Vi snakker om inkludering, men det motsatte skjer, sa Lippestad.

Det dreier seg om fordommer og hvilke verdier vi som samfunn ønsker å fremme.

– Tilgjengelige samfunn er med på å bryte ned fordommer ved at mennesker kan møtes. Vi som bor i Norge er forskjellige, og samfunnet må tilpasse seg det. Det skal være rom for alle, understreket Lippestad.

Ta verdidebatt

For å illustrer betydningen av verdivalg, tok Lippestad tilhørerne med på sine egne refleksjoner etter at han ble forespurt om å være forsvarer 22. juli.

– Jeg er ikke spesielt tøff, og min umiddelbare reaksjon var at jeg håpet noen ville si nei for meg.

Men det motsatte skjedde. Kona som er sykepleier så situasjonen fra sitt yrkesståsted. Hun hadde aldri nektet å behandle en pasient på grunn av bakgrunn.

– Det fikk meg til å stoppe opp og tenke over hva som er viktige verdier for meg. Akkurat som Ælvespeilet må avgjøre hva slags verdier de skal presentere.

Advokaten kom fram til at rettsikkerhet står helt sentralt for ham, og slike verdier skal tas på alvor. Etter hvert fulgte opinionen ham.

– Når mange nok kommuniserer viktige verdier, skjer det noe. Det gjelder også tilgjengelighet for funksjonshemmede. Det er viktig å føle seg delaktig i samfunnet. Å kunne bo i samme blokker som alle andre. Vi må bryte ned barrierer.

Det krever at samfunnet diskuterer menneskerettigheter- og verdier på lik linje som rettsikkerhet.

– Hva vil skje om vi gjør det? Jeg tror vi får et bedre samfunn, avsluttet Lippestad.

Artikkeltags