Gå til sidens hovedinnhold

– Vi feirer jula litt på forskudd

Artikkelen er over 9 år gammel

– Etter at jeg begynte å gå på Raschebakken har livet forandret seg til det bedre. Her blir jeg møtt med respekt og får muligheten til å være meg selv, forteller Åse Ragnhild Antonsen.

Raschebakken Dagsenter er et tilbud fra Porsgrunn kommune til mennesker som har eller har hatt psykiske lidelser. Her kan man komme alle hverdager året rundt. Enten for å ta en prat, få seg en matbit sammen med andre eller arbeide i ett av de mange verkstedene på huset.

– Enestående

Dagsenteret arrangerte onsdag julemesse, der brukerne fikk anledning til å selge kunst og produkter de har laget gjennom det siste året.

En av dem som har benyttet seg av tilbudet i lang tid er Åse Ragnhild Antonsen. Hun gir Raschebakken æren for at hun ikke har vært innlagt de siste årene.

– For meg har dette virkelig vært redningen. Her føler jeg at jeg blir møtt på en skikkelig måte, både av de som jobber her og de andre brukerne av tilbudet. Her føler man at man får lov til å by på seg selv, til tross for at alle har helt ulik bakgrunn og utfordringer som preger livet deres i hverdagen. Raschebakken er virkelig et godt sted å være for svært mange mennesker, skryter hun, og får støtte av alle de andre som sitter rundt bordet.

– Det er så godt å ha noen rundt seg i hverdagen, samtidig som man føler at man faktisk betyr noe for sine medmennesker, samtykker Charlotte Christoffersen.

Drar på tur

I tillegg til aktivitetene innomhus drar den aktive gjengen også på tur med minibuss hver tirsdag. Da går ferden til mange spennende steder.

– Vi har vært overalt i nærområdet, og noen ganger helt til Sverige. Klart vi har det gøy, skryter Christoffersen.

Lærerikt

På senteret får brukerne jobbe med ulike typer håndarbeid. Alt fra glassarbeider og veving til maling og snekring. Resultatet ligger rundt på bordene i dagsenterets mange trivelige stuer.

– Jeg blir helt overraska selv jeg, utbryter Antonsen, mens hun viser PD rundt fra bord til bord.

– De er så utrolig flinke alle sammen. For ikke å snakke om alle de frivillige som stiller opp for oss som bruker senteret. Både på kjøkkenet og i verkstedene. Det står det stor respekt av, mener hun.

Søker frivillige

– Den frivillige innsatsen er helt avgjørende. Om noen er interessert i å bidra kan de gjøre noe som betyr svært mye for andre mennesker. Enten på kjøkkenet eller i et av verkstedene. Her får du møte mennesker som gir mye tilbake, garanterer Mette Sortedal, daglig leder ved det populære dagsenteret i Raschebakken.