Vil bli milliardbedrift

Haavard Aakre, Vidar Mathiesen og Bjørnar Werswick har dannet en ny bedrift: InflowControl. Med selskapet vil de hente oljeøkonomien til Telemark.

Haavard Aakre, Vidar Mathiesen og Bjørnar Werswick har dannet en ny bedrift: InflowControl. Med selskapet vil de hente oljeøkonomien til Telemark. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Tre menn har brutt ut fra sine trygge jobber på forskningssenteret på Herøya for å satse stort. De vil utvikle ny teknologi for oljebransjen.

DEL

– Vi jobbet i mange år i oljebransjen på forskningssenteret til Statoil, men vi mener at vi kan utvikle egen teknologi, forklarer Haavard Aakre om hvorfor de startet opp et eget firma.

Selskapet Haavard Aakre, Vidar Mathiesen og Bjørnar Werswick har startet heter InflowControl. Der har de utviklet en prototype av en autonom ventil, altså en selvregulerende ventil, som skal gjøre at oljeselskapene skal kunne få ut mer olje av reservoarene.

– Klarer man å få ut bare én prosent mer av oljen på norsk sokkel, er det en verdiøkning på 400 milliarder kroner, sier Mathiesen om betydningen av teknologien.

Første året

Det første året til InflowControl, som har base på Herøya, har gått til å utvikle prototypen av ventilen. Det har de nå fått til, og Mathiesen sier at det har gått over all forventning.

– Vi har klart å utvikle en teknologi som er bedre enn hva vi hadde turt å håpe på på forhånd, sier han.

Det er ikke mer enn to uker siden InflowControl fikk offentliggjort patentet på prototypen sin, så nå begynner en ny spennende fase for den nyoppstartede bedriften.

– Nå som vi har fått offentliggjort patentet kan vi begynne å selge inn teknologien til oljeselskapene, sier han.

Må selge inn ideen

Det er store krav til testing av rør som skal legges under vannet. Trykket som er nede på bunnen av havet er enormt, og kan være opp til 800 ganger den som er i atmosfæren. I tillegg sier Mathiesen at det kan være temperaturer på flere hundre grader.

Derfor må de få overbevist oljeselskapene om at dette er den teknologien de bør satse på.

– Vi må få testet ut teknologien med hjelp fra oljeselskapene fordi det er store kostnader knyttet til det.

Milliardbedrift

I årsrapporten til Vekst i Grenland er bedriften omtalt. Der skriver de at målet til InflowControl er å ha en omsetning på én milliard innen ti år.

– Vi må først få solgt oss inn til oljeselskaper, og så kan vi vokse, sier Aakre.

– Men målet er vel å få en milliardomsetning?

– Det eksakte tallet er vanskelig å fastslå, men vi ønsker å vokse, sier Mathiesen.

Målet deres er uansett å få en større del av oljeøkonomien til Telemark.

Slik er ideen

Mathiesen forteller at oljeselskapene i dag klarer bare å hente ut cirka 50 prosent av oljen som ligger i reservoarene. Det er fordi vann og gass lettere blir sugd opp.

– Du kan tenke deg at reservoaret er to kilometer langt. På den strekningen ligger det et rør med flere inntak som suger opp oljen. Hvis det da kommer gass og vann inn ett av inntakene, vil brønnen produsere så mye av dette at man må stenge brønnen, sier han.

For å demonstrere dette i praksis klipper Aakre et hull i et sugerør og prøver å suge opp vann fra et glass. Det ene hullet ligger over vannet. Det eneste han suger inn er luft fordi vann er mye tyngre. Det samme prinsippet gjelder for oljen.

De autonome ventilene skal stenge når det kommer inn for mye gass og vann i forhold til olje, slik at man kan få opp mer olje i de andre ventilene.

Artikkeltags