Vil inspirere unge til fredsarbeid

Ragnar Olsen, Kari Thunes og Rolf Wergeland er svært stolte av boka «Fredsarbeid i Grenland gjennom 60 år». - Organisasjonene vi omtaler i boka er mest knyttet til Porsgrunn og Skien. Den er trykket opp i 500 eksemplarer og selges på Kafé K og gjennom oss, forteller forfatterne.

Ragnar Olsen, Kari Thunes og Rolf Wergeland er svært stolte av boka «Fredsarbeid i Grenland gjennom 60 år». - Organisasjonene vi omtaler i boka er mest knyttet til Porsgrunn og Skien. Den er trykket opp i 500 eksemplarer og selges på Kafé K og gjennom oss, forteller forfatterne. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I dag er det langt færre unge som engasjerer seg i fredsarbeid enn tidligere. Dette ønsker forfatterne av boka «Fredsarbeid i Grenland gjennom 60 år» å gjøre noe med.

DEL

– Da jeg tidlig i 20-årene var med på å starte organisasjonen «Folkereisning mot Krig» avdeling Porsgrunn i 1949, var det mye større engasjement for fredsarbeid blant unge enn det er i dag. Vi var på det meste rundt 200 medlemmer og var med det størst i landet, forteller Rolf Wergeland.

I tillegg til hans store engasjement i mange fredsorganisasjoner opp gjennom årene er han kjent for å ha drevet Wergeland Trykkeri. Han har også vært frilansfotograf for både PD og Varden i sine yngre dager.

– Måtte gå rettens vei

– «Folkereisning mot Krig» kjempet hardt for at menn skulle få slippe militæret, og det var en stor seier for oss da den nye militærnekterloven, som ble ført i pennen av Johan Galtung, ble vedtatt. Før det måtte man gå rettens vei for å slippe militæret, forteller Wergeland.

Medforfatter Ragnar Olsen har drevet med fredsarbeid nesten like lenge som Wergeland.

Wergeland og Olsen var begge med å starte «Nei til Atomvåpen» avdeling Grenland i 1979. Etter et par år fikk de også med seg Kari Thunes på laget.

– Det meste av boka på 175 sider handler om «Nei til Atomvåpen». På det største var vi oppe i 1200 medlemmer i lokallaget, forteller de.

Fant mye rart på loftet

Kari Thunes, som har bidratt med både bilder og redigering av boka, ble overrasket over hvor mye rart hun fant i pressearkivet på loftet sitt.

– Dette har blitt en fyldig og god bok om fredsarbeidet i Grenland gjennom 60 år, med spesielt fokus på Porsgrunn og Skien. Vi håper boka vil inspirere flere unge til fredsarbeid.

Artikkeltags