Vil spre islams sanne budskap

Misjonær Haroon Chaudhry og imam Shahid Mahmood Kahloon på plass på Porsgrunn bibliotek.

Misjonær Haroon Chaudhry og imam Shahid Mahmood Kahloon på plass på Porsgrunn bibliotek.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Den islamske reformbevegelsen Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge holder for tiden en utstilling på Porsgrunn bibliotek. Der fremmer de sin tolkning av islam, der et viktig element er å slå tilbake mot negative stereotypier folk ofte forbinder med religionen.

DEL

Det er imamen Shahid Mahmood Kahloon og misjonæren Haroon Chaudhry som mandag åpnet utstillingen på Porsgrunn bibliotek. Der er det tilgang til gratis islamsk materiale, blant annet Koranen. Muslimenes hellige bok tilbys til utlån på mange forskjellige språk.

Kamp mot feiltolkninger

De to representantene forteller at et viktig mål med utstillingen er å fjerne typiske misforståelser av islam. Kahloon og Chaudhry refererer spesielt til forestillinger om at religionen er knyttet til terror, vold og kvinneundertrykkelse. Dette tilbakeviser de sterkt, og slår fast at ingen av disse elementene har noe med islam å gjøre. Imamen påpeker at ordet islam i seg selv betyr fred.

– Det er en feiltolkning at jihad oppfordrer til hellig krig via vold, skyter Chaudhry inn, og sier at det heller må fokuseres på å beskytte religionen med dialog snarere enn med sverd.

– Terrorister kan aldri være ekte muslimer, og må bli satt på plass, fastslår begge.

Ingen krigsreligion

Tradisjonelle oppfatninger av at profeten Muhammad var en krigsprofet blir også slått tilbake:

– Dette er nok en feiltolkning. Byene Muhammad konverterte hadde mange ganger større hærer enn hans. Hvordan skulle han da ha klart å overvinne dem med makt? Det er tydelig at han kun drev forsvarskriger, sier Kahloon.

Reformbevegelsen mener at alle disse er viktige punkter å påpeke, slik at nordmenn får et riktig bilde av islam.

– Dermed slipper man å være redd for den muslimske naboen, smiler de.

Egen islamsk retning

Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge ble stiftet allerede i 1965, og bygger på reformbevegelsen grunnlagt av Mirza Ghulam Ahmad i 1889. Ahmad hevdet at han var Mahdi (Messias) alle de store verdensreligionene venter på. Menigheten baserer seg på de vanlige islamske tekstene, men har en annen tolkning. Mottoet er «kjærlighet til alle, ikke hat mot noen». Ahmadiyya oppfordrer til interreligiøst samarbeid.

Utbredt i Norge

I dag har Ahmadiyya flere titalls millioner medlemmer fordelt over mer enn 200 land. I Norge er det rundt 2000 ahmadiyya-muslimer, og menigheten har sentere i Oslo, Kristiansand og Tønsberg. Den aktuelle utstillingen på Porsgrunn bibliotek er en del av et prosjekt som har pågått i flere år. Menigheten har holdt en rekke utstillinger på biblioteker i hele landet.

God respons

Chaudhry forteller at responsen i Porsgrunn har vært god.

– Vi fikk gode reaksjoner på mandag. Spesielt husker jeg en dame som gikk forbi bilen med mottoet vårt, og lyste opp umiddelbart, sier misjonæren fornøyd.

Han tilføyer at menighetens budskap alltid får bra respons, selv om folk kan være litt skeptiske i begynnelsen.

– Vi håper alle kommer og tar en titt på biblioteket for å lære om vår tankegang, avslutter imamen Kahloon.

Artikkeltags