(Bygdeposten)

(Telemarksavisa): Marita Siljan Sørensen (24) fra Herre i Bamble er med i 777 esport sitt nye kvinnelag, kalt 777 Femme.

Det var tv2.no som tidligere denne uka meldte at e-sportklubben 777 også satser på et kvinnelag i grenen Counter-Strike (et dataspill hvor man kan spille flere på lag, en av de mest populære skytespillseriene i verden, ifølge Store norske leksikon).

- På fulltid

– Vi som klubb ønsker at e-sport skal være bærekraftig, og da må det være like muligheter for alle uavhengig av kjønn. Det finnes få profesjonelle kvinnelige e-sportsutøvere som vi kjenner til i Norge i dag, men vi hører stadig fra dem som vil, og da er det på høy tid at norske klubber gir de muligheten, forteller daglig leder Theodor Kvikne til tv2.no.

Laget består av Lotta Marie Klonteig (kaptein), Marita Siljan Sørensen (IGL/In Game Leader), Thea Evensen og Vårin Øyen fra Norge, samt Jennica Sjögren fra Sverige. Samtlige spillere har lang erfaring og er kjente ansikt i det norske Counter -Strike-miljøet. Blant annet har Marita Siljan Sørensen deltatt i EM i Barcelona i 2017, og Lotta Klonteig er en av Norges mest populære kvinnelige streamere. Laget skal konkurrere i 2. divisjon i Telialigaen fra kommende sesong, som er det nest høyeste nivået i Norge.

Den mest erfarne på det nye 777-laget er 24-åringen Marita Siljan Sørensen. Hun har tidligere spilt for flere utenlandske klubber, landslaget og deltatt i blant annet EM.

Hun forteller til TV 2 at hun i utgangspunktet hadde lagt kompetitiv Counter-Strike (CS) på hylla, før 777 tok kontakt tidligere i år.

Marita Siljan Sørensen, som har spillernavnet "Minnie" i CS, sier til TA at hun egentlig hadde slutta fordi hun følte at hun ikke fikk noe ut av det lenger, men at hun ble motivert til å fortsette da hun fikk høre om det nye kvinnelaget.

Hun har spilt i mange år, og sier at hun har spilt seriøst siden 2016. Nå blir dette jobben hennes på fulltid.

– Det er én av oss som har studier ved siden av og en som har jobb, men for meg så blir det på fulltid. I Norge er det nesten ingen jenter som driver med det her, og det er også derfor vi måtte til Sverige for å finne den ene på laget, sier Siljan Sørensen.

- Vi er i mindretall

Kvinnelaget heter 777 Femme og de skal spille i 2. divisjon i Telialigaen, hvor sesongen starter 25. januar.

Siljan Sørensen mener at det totalt er mellom sju og 10 kvinner som driver med Counter-Strike på fulltid i Norge, og da er laget deres inkludert.

– Det at dere nå får et eget kvinnelag, tror du at det føre til at flere jenter blir interessert i gaming?

– Definitivt. Jeg har allerede fått et par meldinger fra noen jenter som er interessert og som blant annet lurer på hvordan de kan bli bedre, sier Siljan Sørensen.

– Hvor viktig er det med fysisk trening og kosthold i e-sport?

– Fysisk trening hjelper alltid på, og det er viktig å ha en god døgnrytme og spise bra. Når en spiller så sitter en jo stille. Nå er jo jeg også leder og da tar jeg også det strategiske, sier Siljan Sørensen, som forklarer at hun også må analysere spillet til både seg selv og de andre lagvenninnene, for å se hva de kan forbedre.

– Hvorfor er det så få jenter som driver med gaming?

– Jeg tror det er veldig mange som ikke helt vet hvordan de skal komme inn i miljøet. Samtidig så er det ingen hemmelighet at vi er i mindretall, og at vi må tåle «litt dritt». Sånn har det alltid vært, sier Siljan Sørensen.

Selv om det er mange foreldre som kanskje synes at barna deres bruker for mye tid på dataspill, så har Siljan Sørensen aldri hatt det problemet.

– Jeg har en familie som støtter meg fullt ut. Etter at jeg spilte i EM, så skjønte de nok hva dette kunne føre til. Så jeg har nok vært veldig heldig med foreldrene mine, sier hun.

Kampene i 2. divisjon i Telialigaen streames, mens kampene i 1. divisjon vises på TV2 Sumo.