Gikk Birken på kriselørdag

Her er Hans Ole Bergby på lørdagens Birkebeinerrenn. Han gikk for Hauken, i klassen for menn 60-64 år, på tida 03.44.14. Dette er Bergbys beste tid siden hans første Birken i 2008. Nå gjenstår å komme i mål med kreditorene.

Her er Hans Ole Bergby på lørdagens Birkebeinerrenn. Han gikk for Hauken, i klassen for menn 60-64 år, på tida 03.44.14. Dette er Bergbys beste tid siden hans første Birken i 2008. Nå gjenstår å komme i mål med kreditorene. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mens kriseoverskriften lyste fra alle avisstativ i Telemark, gikk Hans Ole Bergby Birken for 7. gang.

DEL

Følg PD på Facebook

– Kronprins Haakon slo meg med åtte minutter, men jeg slo Jonas Gahr Støre med tre minutter, sier Hans Ole Bergby.

Lørdag slo Varden opp «Krise for Bergbys - skylder 13 millioner». Hovedpersonen gikk på ski og så ikke oppslaget før søndag.

– Dette er jo ikke bra for oss i det hele tatt, men vi må dele både det positive og det negative. Vi håper på en akkordløsning med kreditorene, sier Hans Ole Bergby til PD.

Taper nesten 10 mill

Akkordløsningen betyr at et 50-talls kreditorer må takke ja til en fjerdedel av pengene sine. De vil følgelig tape tre fjerdedeler, og vil få bare drøyt 3 av 13 millioner.

Bergbys restauranter har lenge samlet gått med dundrende underskudd. Verst er etableringen på Brotorvet, der selskapet har tapt nærmere 8 millioner.

– Vi åpnet på Brotorvet og på Notodden med syv måneders mellomrom. Det var store investeringer som vi har sliti med, sier Bergby.

Hans seks familierestauranter har 120 ansatte, flest unge. Uten akkordløsning, ser han ingen annen utvei enn å stenge.

– Hvis vi ikke får til en løsning, går det gærent, sier Hans Ole Bergby.

Dere har reddet driften av sennepsproduksjonen. Hvor stor er denne delen av Bergbys i forhold til restaurantene?

– På sennep har vi to ansatte og en omsetning på 8-9 millioner. Restaurantene omsetter for rundt 50 millioner.

Har noen kreditorer sagt nei til å tape penger?

– Vi har fått noen svar. Det er jo veldig surt å tape penger. Vi har snakka med en del og det er mye positivitet. Vi håper å komme i mål med en løsning innen utgangen av mars, sier Bergby.

Selskapene Storcash og Tanche Nilssen er to av de største kreditorene, ifølge Bergby med utestående på rundt 800.000 kroner hver. På Down Town må kjøpesenter-eier Sektor eventuelt gå med på akkord og tape flere hundre tusen.

Den første Bergbys-restauranten ble åpnet på Vallermyrene i 1984. Har det noen gang i løpet av disse 31 årene vært økonomisk verre for selskapet enn nå?

– Nei, det har aldri vært så vanskelig som nå, sier burgersjefen.

– Håper å unngå konkurs

Advokat Emil Thorkildsen sier det er avgjørende for Bergbys-selskapene å komme til enighet med kreditorene.

– Går det som vi håper, har selskapene et godt grunnlag for å drive videre, sier Thorkildsen. Han håndterer forslag om

akkord for Bergby-konsernet.

Bergbys har over lengre tid gjort tiltak for å bedre driften, men ikke tilstrekkelig. Bergby AS med datterselskaper drives reelt sett som én økonomisk enhet, finansiert av Sparebanken sør. Hans Ole Bergby selv har lånt inn 1,2 millioner til selskapene.

Hva er worst case?

– Da må man se i øynene at det antakelig blir åpnet konkurs, sier Thorkildsen.

Han opplyser at salget av sennepen til et nytt selskap har brakt betydelige midler inn i konsernet, som samlet har en leverandør- og husleiegjeld på 12,9 millioner kroner.

– Signalene fra både store og mindre kreditorer er positive, sier advokaten.

Blant kreditorene er for eksempel Brevik revygruppe med 7500 kroner utestående. Kan én enkelt kreditor som sier nei til akkord velte hele greia?

– Dette er en såkalt underhåndsakkord. Vi kan derfor gå en ekstra runde med kreditorene, som eventuelt bestemmer om de likevel vil gå for en akkordløsning, sier Thorkildsen.

Artikkeltags