Det er ingen tvil om at toneangivende personer i partiet ønsket seg en kvinne på topp. 15 år har gått siden Anne Margrete Blaker gikk av som ordfører i en kommune som politisk har vært fullstendig dominert av menn. Partiets valg i kantina på rådhuset torsdag er ikke til å ta feil av: Det er viktig med kvinner, og sikkert hyggelig også, men de kan ikke stå på topp.

Vi mener Bamble Arbeiderparti må ransake seg selv etter nominasjonsprosessen. Mindre enn 15 prosent av medlemmene avga stemme på nominasjonsmøtet. Det er tynt. Hva skjedde? Hvor var de rundt 150 andre medlemmene? Hvordan har de ulike geografiske delene av Bamble kommet ut av nominasjonen? Har enkelte interesser kommet sterkere ut enn andre? Dette bør ny ordførerkandidat ta tak i, for han risikerer å få hele prosessen i retur som en bumerang.

Heller ikke blant de borgerlige er det mange kvinner i sikte, om noen. Det er gubber over hele fjøla. Bamble skiller seg neppe spesielt dårlig ut blant norske kommuner på lavt antall kvinner i toppverv, men statistikken i Bamble er ingen hvil på laurbær-situasjon, tvert imot.