– Vi skal rett og slett ut og ansette 15 prosessoperatører til å kjøre det nye karbonfangstanlegget. Det er starten på å bygge det nye laget som skal drifte det første fullskala karbonfangstanlegget som starter opp, sier Gautestad.

De går ut og søker etter de 15 prosessoperatørene i disse dager, og håper å ha dem på plass så fort som mulig.

– Vi skal bemanne fem skift med tre operatører på hvert skift. Det er en kjensgjerning at det er rift om gode prosessoperatører, men vi håper og tror at det vil være interesse for å være en del av et slikt unikt produksjonsanlegg som dette. Dette er noe helt nytt, og det er en mulighet til å være med fra den spede begynnelse, sier Gautestad.

Han forteller at det allerede er ansatt en prosessingeniør til drifta av karbonfangstanlegget. Han startet 1. februar, og har allerede flytta til Brevik.

– Her går vi «all in», sier Gautestad.

Alle muligheter

Han forteller at de 15 som blir ansatt nå skal være med på et opplæringsprogram av de sjeldne.

– Vi er helt i rute til planlagt oppstart av karbonfangstanlegget i 2024. De som blir ansatt nå får ett helt år med opplæring før vi starter anlegget. Dette er et veldig avansert anlegg, med mange uvanlige løsninger. Og alt avhenger av alt. Nå er vi i ferd med å bygge en digital tvilling til anlegget, som vi skal bruke i opplæringen av operatørene. Rett og slett en simulator. De som blir med på dette vil være veldig godt rusta når vi skal starte anlegget om ett år, sier prosjektlederen.

Litt rolig nå

På tomta på fabrikken var det ganske rolig torsdag. Det har vært langt større aktivitet i lang tid. Men det er en god forklaring på at det er roligere en periode nå.

– Det er veldig mye av arbeidene som er unnagjort og overlevert. All riving er gjort. Det samme med alle grunnarbeider. Alt av fundamenteringer er også på plass, og dette er overlevert og ferdig. Derfor er det nå færre som jobber på anlegget i en periode nå, forteller Gautestad.

Det er også montert en god del på det nye produksjonsanlegget til karbonfangsten. Blant annet noen store blanke varmevekslere er på plass.

– Det er også en del andre ting som allerede er satt på plass. Men det er fortsatt mye som ikke er på plass. Det blir fort mer aktivitet her igjen om ikke lenge. Da kommer resten av fabrikken på plass, sier han.

November

Den aller største milepælen for Brevik CCS kommer i november neste år.

– Vi er som sagt helt i rute, og vi får oppstart av karbonfangstanlegget i løpet av 2024. Og den aller største merkedagen vil være i november. Da skal vi skipe ut den første lasten med fanget CO₂ fra kaia, forteller han.

Før den tid skal den nye kaia bygges og rørgatene som skal føre karbonfangsten til båtene må på plass.

– Her har jobbene vært på anbud og blitt tildelt Hab Construction AS. Rørgatene skal graves ned, og alt ser ut til å bli akkurat så bra som vi har håpet på, sier prosjektlederen.