Mangfold og <br/> ærverdig byhistorie

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Som en av Porsgrunns eldste bydeler sier det seg selv at Osebakken er spekket med historie. Men det er mer enn den gamle trehusbebyggelsen som gjør området så spesielt. - Når det gjelder innbyggere, har vi et mangfold du skal lete lenge etter, sier Erik Elm.

DEL

Elm burde vite hva han snakker om. Som vaskeekte osebakkengutt har han trålet gatene i bydelen siden han var en neve stor, og kjenner til de fleste miljøer på Osebakken.

Elm var en svært så engasjert herremann da PD i 1997 arrangerte en lignende konkurranse mellom bydelene i Porsgrunn og Bamble. Han mobiliserte alle gode krefter, men folket på Osebakken måtte til slutt se seg slått av Langesund.

- Det var virkelig spennende den gangen. Vi ble slått på målstreken av Langesund etter at vi knivet om førsteplassen i lengre tid. Vi la en slagplan om å samle masse stemmer, for så å komme sterkt i innspurten. Beboerne i Langesund tenkte dessverre på samme måte, smiler Erik Elm.

Handelssentrum

Nå jobber han i Oslo og legger ikke like mye sjel i den uformelle konkurransen, men Elm har ingen problemer med å skryte av bydelen han aldri vil flytte fra.

- Vi har alltid hatt det meste her på Osebakken. I gamle dager var jo Osebakken et travelt handelsstrøk med en rekke forskjellige forretninger. Det var flere kolonialbutikker, frisør, slakter, grønnsakshandlere, kiosk og bensinstasjon for å nevne noe. Det er fortsatt en del næringsdrivende på Osebakken, men naturlig nok ikke like mange som før, sier Erik Elm.

Han bor nå i krysset Skiensgate/Storgata, på toppen av det som før gikk under navnet Wiibebakken. Bakken ble oppkalt etter tidligere ordfører , kemner, kjøpmann og skipsreder T. P. Wiibe (1815-1891). I bunnen av Wiibebakken sto det berømte rekkverket «stengane». Her samlet bydelens ungdommer seg hver eneste dag. Etter at «stengane» ble revet, reiste Porsgrunnsklubben d.y. en miniatyrkopi av rekkeverket.

- Jeg husker godt at vi hang en del ved «stengane» da jeg var guttunge. En vinterdag ble jeg sittende fast der nede etter å ha stukket tunga borti rekkverket, smiler Elm.

Avisbudet

Han roser de mange innflytterne som har overtatt gamle hus og satt dem tilbake til sin opprinnelige stand. Selv om ikke alle er like flinke, mener Elm at mangfoldet blant innbyggerne er noe av det som gjør Osebakken til et helt spesielt sted å bo.

- Noe av det fineste med Osebakken er det mangfoldet vi har av innbyggere. Sånn har det alltid vært. På Osebakken har det i alltid bodd folk fra alle sosiale lag i samfunnet. Osebakken er stedet for fattige og rike. Det er en av tingene som gjør at Osebakken er en bydel med sjel, sier Erik Elm.

Han synes også det er stas at Osebakken er nevnt i Porsgrunnssangen. «Avisbudet tråkker opp Osebakken...».

- Det sier jo litt det, gliser lokalpatrioten.

Strandsitterne

Som en av de selvutnevnte Strandsitterne på Osebakken har Elm måttet tåle mye pepper opp igjennom årene. Ikke alle satte pris på de metodene Strandsitterne tok i bruk for å fremme sitt lokalmiljø.

- Den striden er vel mer eller mindre begravd nå, men vi sysler fortsatt med diverse prosjekter. Vi imidlertid ikke like synlig som før, og det er kanskje like greit, ler Erik Elm.

Det var Strandsitterne som tok initiativ til å ruste opp stranda på Osebakken. Velforeningen videreførte arbeidet, og resultatet er det ingenting å si på.

- Velforeningen og andre som har bidratt til å ruste opp stranda skal virkelig ha skryt for den jobben som er gjort. Vi som bor på Osebakken reiser selvsagt ikke til Bamble for å bade om sommeren. Vi ferierer på Osebakken, sier Erik Elm, men må innrømme at han faktisk har hytte i Trolldalen ved Valle.

- Den hytta er ikke mye i bruk. Det er nevøen min som bruker den, hevder Elm.

Han ser heller ingen grunn til å dra på konsert på Wrightegaarden i sommerhalvåret.

- Vi har jo Kafé K og det gode konserttilbudet som er der, sier den tidligere daglige lederen ved kulturkafeen.

Skjenketradisjoner

Og når det gjelder uteliv har Osebakken lange tradisjoner.

- I gamle dager var det en rekke skjenkesteder på Osebakken. Bønder fra Gjerpen var ikke sene med å åpne lommeboka etter at de hadde tatt turen til Porsgrunn for å selge korn og grønnsaker. Så fort de fikk penger for varene, bar det til nærmeste skjenkested for å ta noen glass. I dag har vi Kafé K, Café Osebro og Det Blå Huset.

Apropos skjenking. Strandsitterne går heller ikke av veien for et lite glass, men selvsagt foregår det på skikkelig Osebakken-vis.

- Da kommunen felte det mye omtalte lønnetreet ved «stengane», sikret vi oss deler av stammen. Alle strandsitterne har laget hvert sitt skrin av det gamle treet, og oppi skrinet er det små nubbekopper og en liten flaske, smiler Elm.

Det er slett ikke verst å være Osebakken-patriot.

Artikkeltags