Gå til sidens hovedinnhold

Trives på
Kirkehaugen

Artikkelen er over 16 år gammel

Lars Vik har et enkelt svar på hvorfor han trives i Porsgrunn sentrum: - Jeg hadde ikke bodd her om jeg ikke var fornøyd med byen, sier teatermannen.

«Født i industribyen Porsgrunn (bedre enn sitt rykte), hvor jeg fortsatt bor, virker og trives», står det på Lars Viks hjemmeside. Han holder for tiden residens på Kirkehaugen, noe han har gjort siden 1982.

- Jeg tror i alle fall det var 1982 jeg flyttet dit, sier han og ler.

Vi møter teatermannen på en av hans favorittsteder i Porsgrunn, nemlig Kaffe, The og Helsekostspesialisten.

- Byens beste kaffe, dette er en viktig butikk i sentrum, sier han.

For er det noe Lars Vik savner i Porsgrunn, er det flere spesialbutikker.

- Jeg skulle gjerne sett en slakter, fiskebutikk og noen flere bakere. Jeg tror faktisk at folk er litt lei av å handle på kjøpesenter og billigbutikker, sier han.

Flott by

Han er født og oppvokst på Moldhaugen, har bodd i Hagebyen og Øya på Brevik før han flyttet til kirkehaugen. Etter at han fikk barn, var det naturlig å slå seg til ro på stedet.

- Porsgrunn er en trivelig og ujålete by. Den er ikke som London eller Paris, men der kan jeg heller ikke tenke meg å bo. Jeg reiser mye, og det kan være deilig å komme seg vekk innimellom. Desto bedre er det å komme tilbake til Porsgrunn. Her dumper man ofte borti kjentfolk på gata og slår av en prate, sier Lars.

Han har allerede hilst på fire personer som har ruslet forbi oss. Intervjuet er nettopp startet.

- Jeg vil påstå at jeg bor midt i sentrum, men det føles ikke slik. Porsgrunn har ingen støyete bykjerne, men det er rolig og fint. Dessuten har byen en akkurat passe størrelse, sier Fritjof Fomlesens alias.

Han syns det litt rart at folk påpeker at det er fint å bo i sentrum fordi det er nær sjøen og nær fjellet.

- Da setter man jo egentlig ikke pris på byen, men det som ligger i nærheten. Porsgrunn har i seg selv har utrolig mye å by på, og det tror jeg at folk har blitt flinkere til å innse. Elva og trærne er natur, byens formasjon er natur og det er mange tilbud å benytte seg av, sier Lars.

Han påpeker jobben, butikkene, offentlige etater, kinoen, biblioteket, puber og kafeer. Lars Vik liker å bruke bilen minst mulig, han foretrekker å ta seg rundt til fots eller med sykkelen.

- Og det kan jeg stort sett i Porsgrunn, sier Lars.

Byutvikling

Hans far var arkitekt, og dette har smittet over. Teatermannen fra Porsgrunn har vært aktiv med å ytre meninger om byutviklingen, og der har han mange uenigheter med kommunen.

- Man har hatt denne utbyggingen av Hovet, Heistad, Brattås og Stridsklev, som nesten er blitt drabantbyer. Jeg har ikke hatt sansen for dette, for det er vanskelig å skape aktivitet på disse stedene, og det ble døde soner. Den siste tiden har imidlertid byutviklingen tatt en ny form. Man satser mer på boliger i sentrum, og det syns jeg er riktig, sier Lars.

Han ønsker å integrere mest mulig i sentrum av byen, ikke separere ting som det er gjort før. Industri, næringsliv, boliger og kultur skal sammen stå, mener han.

- Jeg skjønner jo at Hydro ikke kan ligge midt i Storgata, men småindustri er det fullt mulig å drive i midtbyen. Flere arbeidsplasser i sentrum vil skape mer liv i sentrum, sier Lars.

Selv om han syns bygget blir for høyt og ligger for nær vannet, er han er positiv til at det skjer noe ved Bratsberg brygge.

- Kanalene blir veldig spennende. Landskapsarkitekten har gjort en god jobb, sier Lars, som også syns at Brannstasjon borettslag er svært interessant.

- Det er bare synd at tårnet ikke blir åpent for allmennheten, det burde det blitt, sier han.

Grenland Friteater forsøkte å kjøpe brannstasjonen for én krone, men fikk avslag.

- Da er borettslag det nest beste, smiler han.

For Lars står elva sentralt i Porsgrunn sentrum.

- Det er byens sjel og livsnerve. Tenk hvordan Porsgrunn hadde sett ut om det kun hadde vært et øde jorde. Nå har også kommunen blitt flinkere til å åpne byen mot elva. Det er bra, sier Lars, som ønsker en strandpromenade fra Fredneshalvøya til Skien.

- Det er en fin utfordring for byen.

Kultur

Lars Vik syns at kulturen har blomstret opp den siste tiden, men han syns ennå det er litt drøyt å kalle Porsgrunn en kulturby.

- Men vi har Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival. Den passer perfekt inn i byen. I en storby ville en slik festival druknet, men mindre byer ville igjen blitt for små, sier Lars og ser på klokka.

Han holder på med en oppsetning av «Hamlet» i Tønsberg, og snart braker også teaterfestivalen løs. Med andre ord, det er nok å finne på.

- Jeg må si at jeg fornøyd med den nye statuen, Grønn Najad. Nå kan jo kvaliteten på Barclay-dammen diskuteres, men det er viktig med utsmykking av byen. Det er med på å gi sjel. Nå kan man si hva man vil om at sykehjemplasser og arbeidsplasser bør komme foran, men det er ikke med på å utvikle byen, sier Lars.

Han håper på å slippe fremtidige arkitektkatastrofer som Domus-bygget, men ønsker nå mest av alt en rehabilitering av Folkets Hus.

- Vi trenger et kulturhus og en scene i byen, sier den nybakte bestefaren.

- Føler du deg som en bestefar?

- Vel, det er bare slik at det er jeg jo, sier 47-åringen.