I 12 år har hun drevet skjønnhets- og velværesalongen Mitt Lille Spa. Tobarnsmoren jobbet først i mange år som kokk, før ryggproblemer fikk henne til å omskolere seg og starte på spaterapeut-utdanning. En karriere hun egentlig alltid hadde drømt om, men ikke turte satse på.
– Jeg syns det var gøy å jobbe som kokk, men bestemte meg for å benytte sjansen til å gjøre det jeg egentlig alltid hadde hatt lyst til, sier 51-åringen.
Ble nedringt
Etter endt studie startet hun i jobben som spaterapeut ved Skien Fritidspark. Da hun sluttet i jobben, begynte umiddelbart flere av de trofaste kundene å kontakte henne.
– De begynte å ringe meg for å spørre om behandling, og jeg sendte dem videre til fritidsparken. Men det bare fortsatte. Den ene etter den andre ville ha time hos meg. Etter hvert ble det så mange telefoner at salongen i peisestua ble til. Det var kundene mine som skapte den, ler hun.
Flyttet tilbake
Siden har det gått slag i slag. Mona fikk stadig flere kunder og ansatte, og etter seks år med salong hjemme tok hun steget og flyttet inn i nye og større lokaler på gamle St. Josephs. Der ble hun helt til hun måtte flytte ut på grunn av rivning i fjor. Siden har hun vært tilbake der det hele startet, i den lille peisestua hjemme i Brønnløkkavegen på Heistad.
– Det har gått veldig bra. Med de dyre strømprisene som er nå, er jeg glad for at jeg kun har én strømregning å tenke på, smiler hun.
På det meste var de åtte som jobbet i salongen på St. Josephs, men nå er de fire. Det er ifølge 51-åringen naturlige årsaker til at flere gikk videre. Noen startet i andre jobber, og andre begynte på studier. I salongen tilbyr de behandlinger innen vipper, bryn, negler, massasje, sminke og ulike typer hudpleie. På spørsmål om hun kunne tenke seg å flytte ut av kjelleren hjemme og inn i andre lokaler, svarer hun:
– Det kan godt være vi gjør det etter hvert, men det fungerer bra her, og jeg tenker at det er greit å få landa litt, sier hun.
Mangfold
For Mona har det vært viktig å bidra til inkludering i arbeidslivet. I mange år har hun samarbeidet med flyktningtjenesten i Bamble og tatt imot flyktninger på arbeids- og språktrening.
– Jeg er veldig opptatt av å være et medmenneske og har hele tiden forsøkt å sette meg inn i andres situasjon, sier hun.
Det har resultert i at en rekke mennesker med ulik bakgrunn har vært innom skjønnhetssalongen. Flere har senere fått tilbud om jobb andre steder, og en av de første som kom til Mona for arbeidstrening jobber fortsatt for Mitt Lille Spa. I 2019 fikk hun IMDis Mangfoldspris for region sør, for sitt arbeid retta mot flyktninger og inkludering. Tre år senere er hun nominert igjen.
– Det er helt vilt! Men veldig stor stas. Opp gjennom årene har jeg hatt mange ansatte fra mange forskjellige land. Alt fra Sør-Afrika, Nepal, til Syria og Afghanistan. Nylig hadde jeg to ukrainske jenter som var her på språktrening. Jeg sier alltid ja til det, fordi jeg syns det er så viktig at flyktningene får en sjanse til å få arbeidstrening i det landet de skal bo i, sier hun.
