Kjører du med vinterdekk nå? Bytt med en gang!

Bytt så fort som mulig. Å kjøre på vinterdekk nå er rett og slett livsfarlig, mener dekkekspert.

Bytt så fort som mulig. Å kjøre på vinterdekk nå er rett og slett livsfarlig, mener dekkekspert. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Syv av ti nordmenn vet ikke hvor farlig det er å kjøre med vinterdekk på sommeren.

DEL

(Siste) Det viser en en ny InFact-undersøkelse. Bare 17 prosent svarer riktig på spørsmålet om hvor mye lengre bremselengden blir med vinterdekk på vått føre i sommertemperaturer sammenlignet med sommerdekk.

– Allerede fra rundt sju varmegrader vil vinterdekkene være vesentlig dårligere enn sommerdekk, og i sommertemperaturer vil bremselengden på vått føre dobles. Det er rett og slett livsfarlig, sier produktsjef Knut Knudsen i Continental.

– Skremmende!

Dekk kan se ganske like ut, men selv om både vinter- og sommerdekkene er svarte og laget av gummi, er det stor forskjell på dem.

Knudsen sier det er skremmende at så få vet hvor stor forskjell det er på de to dekktypene, og han advarer på det sterkeste mot å slite ut det siste av vinterdekkene utover våren.

– Det å skulle spare noen få kroner på å tyne det siste ut av vinterdekkene utover våren, kan i verste fall få fatale konsekvenser, og det skal veldig lite til før du langt overgår kostnaden av nye dekk opptil flere ganger dersom noe skjer, sier han.

Blir ødelagt

Ekstra dyrt blir det også dersom du bruker nyere vinterdekk på sommeren. Den myke gummiblandingen blir rett og slett ødelagt på kort tid når det er sommertemperaturer.

– De små snittene, eller seipingene, som vinterdekkene er avhengige av for å sikre godt grep på vinteren, blir ødelagt. Det betyr at vinterdekkene dine i praksis kan bli ubrukelige etter bare én sesong på feil føre, advarer Knudsen.

I undersøkelsen var det kun åtte prosent av mennene som svarte vet ikke”, mens 32 prosent av kvinnene svarte det samme. Fordelingen på de ulike alternativene (10 prosent, 25 prosent, 50 prosent og dobbelt så lang) var forøvrig relativt lik. Med andre ord var det flere menn som trodde de visste, men realiteten er at mange gjetter feil.

– Heldigvis var det få som trodde at forskjellen kun var på ti prosent, men forskjellen mellom 50 prosent økning og en dobling er likevel enorm i kritiske situasjoner, sier Knudsen.

Vinterdekk er konstruert for å holde seg myke selv i lave temperaturer. Det betyr samtidig at de blir for myke på sommerføre, og de klarer ikke å gi tilstrekkelig grep.

Bytt så fort som mulig

På vått føre blir forskjellen forsterket ytterligere av forskjellen i dekkmønster.

– Gummiblandingen står for mesteparten av grepet på både vått og tørt føre, men når veibanen er våt er man avhengig av å drenere bort vannet effektivt. Mønsteret i vinterdekkene er først og fremst utviklet for å gi godt grep under vinterlige forhold, mens sommerdekkenes mønster har som hovedoppgave å drenere vann på sommerføre, forklarer Knudsen.

Det er med andre ord ingen tvil om hva du bør gjøre dersom bilen fortsatt står på vinterdekk.

– Bytt så fort som mulig. Å kjøre på vinterdekk nå er rett og slett livsfarlig, avslutter Knudsen. (ANB)

Artikkeltags