– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg måtte smile da jeg så at prosjektlederen sa at de har så godt forhold til alle naboene i området da han svarte opp en annen naboklage i PD i forrige uke. Her i sameiet er vi langt inne i en prosess med advokater på begge sider og full pakke. Og vi er absolutt ikke fornøyd med utbyggerens håndtering av oss naboer. Vi er opprørte og føler oss rett og slett tråkket på, sier Kristin Kristensen fra sameiet.

Hun forteller om uutholdelig støy fra pigging av fjell, skyting av fjell og store maskiner som laster digre steiner rett utenfor kjøkkenvinduet hele dagen.

– Vi har ikke fått klare beskjeder om noen verdens ting i denne saken. Vi fikk blant annet vite at de ikke skulle starte på jobben før til høsten en gang. Nå har de dundret i vei i flere uker allerede. Det var det ingen som fortalte oss. Og slik har det bare fortsatt hele veien, sier Kristensen.

– Feil informasjon

I tillegg til at de har fått veldig lite informasjon, sier hun at den informasjonen de har fått stadig viser seg å være feil.

– Vi fikk vite at de skulle jobbe fra 07.00 om morgenen til 15.00 om ettermiddagen. Da det startet opp med det verste bråket, gikk vi bare og gledet oss til at klokka skulle bli 15.00 så det skulle ta slutt. Men det hjalp jo ikke. De bare dundret på og jobbet til klokka 19.00 hver kveld isteden. Uten at vi har fått beskjed om noe som helst, sier hun.

Hun forteller at de som bor i de fire boligene i sameiet hadde innfunnet seg med at det kom til å bli merkbart at det skulle bygges ny transformator på nabotomta. Men ingen hadde trodd at Lede skulle ta seg til rette og holde på langt utover det tidsrommet naboene hadde fått beskjed om.

– Det er helt klart gitt feil informasjon om dette, og det samme opplever vi med flere andre ting også, sier Kristensen.

– Avspist med smuler

For å få strøm fram til den nye transformatoren, må de føre den fram fra den store transformatorstasjonen på Rønningen. Firemannsboligen til sameiet ligger akkurat mellom stasjonen og det nye bygget som er på vei opp. For å slippe en stor kostnad, har Lede spurt om de kan grave strømledningene ned i bakken på sameiets tomt. Det sa sameiet i utgangspunktet ja til, under forutsetning av at de får en erstatning for forringelse av deres eiendom.

– Vi hadde takstmann her og vi laget et tilbud til Lede der hver av leilighetene i sameiet får 75.000 kroner. Da kom Lede med sine jurister og la fram et tilbud på 2.500 kroner til hver. Da satte vi foten ned. Lede fikk via NVE tillatelse til å starte jobben med å føre kablene over vår tomt, og nå har de felt store deler av skogen og laget en midlertidig vei på tomta vår. Og det uten å ha vår velsignelse. Nå er det berammet rettsmøte til høsten rundt saken om erstatning for forringelsen av tomta, forteller hun.

Forlanger støymåling

Nå har sameiet kontaktet Miljørettet helsevern i Grenland for å få drahjelp til å få gjort noe med støyen fra byggingen av transformatoren.

– Vi blir rett og slett tullete av alt bråket. Da vi kontaktet Lede for å få dem til å gjennomføre støymålinger, fikk vi til svar at det måtte vi stå for selv. Nå er vår advokat også koblet på støysaken, og vi håper det vil bli stilt krav til utbygger om å gjennomføre støymålinger snarest, sier Kristiansen.

Hun forteller at de fire beboerne i sameiet har måttet parkere bilene sine langt unna egen bolig, langs Hillsvei, fordi entreprenøren har sprengt på nabotomta. De føler at livene deres har blitt satt på vent mens anleggsarbeidene holder på.

– Vi skulle male huset i sommer, men det kan vi bare ikke gjøre. Vi må vente. Og det er folk som jobber skift her, som sliter voldsomt med søvn på grunn av støyen. Vi kan ikke bruke garasjene våre, fordi de store bilene til og fra anleggsarbeidet stenger veien for oss. Og selv om de ikke skyter hver dag, så får vi ingen beskjeder om når det er mulig å stå i gården foran firemannsboligen. Vi føler oss neglisjert og tråkket på, gjentar Kristensen.