Frustrert? Vi gir deg gode søppelråd

Sjekk om utleiefirmaet har satt en vektgrense på containeren før du leier, råder ekspertene.

Sjekk om utleiefirmaet har satt en vektgrense på containeren før du leier, råder ekspertene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er tid for rydding og sjauing ute og inne. Mange undervurderer hvor mye som skal kastes fra hage, loft og kjeller.

DEL

(Siste) Enten du bor i enebolig, et sameie eller et borettslag, er sjansen stor for at du enten er eller skal i gang med våropprydding. De som skal kaste mye, leier ofte en container til blandet avfall. 

– Vi hadde vårdugnad forrige helg, og leide først to containere som beboerne kunne benytte seg av. Det viste seg ikke å være nok, så vi måtte leie en til, sier styreleder Rune Eriksen i Sjøhagen borettslag utenfor Moss. 

De valgte å leie containere til fastpris, uten vektbegrensning. Det er det ikke alle som tenker på. 

– Jeg har opplevd at firmaer som sier de har fastpris, sender regninger med tillegg for ting man skulle tro var inkludert i den faste prisen, som for eksempel bompenger eller ekstra vekt, sier Eriksen. 

Slike overraskelser tror han utleier taper på i lengden. 

– De mister i hvert fall meg som kunde. Da går jeg et annet sted neste gang, fastslår Rune Eriksen overfor det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Mange firmaer som leier ut containere til privatpersoner og borettslag, opererer med såkalt fastpris. Men enkelte tar altså ekstra betalt for eksempel for henting, bompenger, vekt på avfallet og moms. Leser du ikke betingelsene nøye, er det fort gjort å bli tatt på senga. 

Saken fortsetter under bildet.

Vær nøye med hva du kaster i containeren.

Vær nøye med hva du kaster i containeren. Foto:

– Det er nok en del som undervurderer hvor tungt avfallet faktisk kan bli, når man fyller opp containeren med treverk, gamle møbler og andre utrangerte ting, sier markedsansvarlig Anders Ellefsen i Ragn-Sells. 

Hvis utleiefirmaet har en vektbegrensning, er denne ofte satt ved 1 tonn for containere på 10 kubikkmeter. 

– Over halvparten av containerne vi får inn av denne størrelsen veier faktisk godt over 1 tonn, så denne vektgrensen er ikke så romslig som man skulle tro, sier Ellefsen. 

En annen ting mange glemmer, er at det ikke er alt som kan kastes i en container for blandet avfall. 

– Farlig avfall som olje, maling, lakk, impregnert trevirke og batterier skal ikke oppi der. Det samme gjelder hvitevarer, småelektronikk, isolasjon, gips og dekk, for å nevne noe, sier Ellefsen. 

Han anbefaler å henge opp et skriv i forbindelse med vårdugnaden, som informerer beboerne eller medhjelperne om hva som kan kastes i containeren, og hva som ikke skal dit. Slike ferdigutfylte informasjonsskriv kan printes ut fra nettet. 

– Sorterer dere feil vil dere få en ekstra regning, uavhengig av om dere har fått en fastpris eller ikke, forklarer Anders Ellefsen.

Det er også viktig å passe på at man ikke overfyller containeren, slik at det stikker ut ting på toppen. Da har ikke sjåføren lov til å ta den med seg. (ANB)

Artikkeltags