Gå til sidens hovedinnhold

Ny ferge trenger redningsskøyte

Kontrollutvalget skal for andre gang på kort tid se nærmere på hva som har skjedd i fergesaken. I desember vedtok utvalget, etter at rådmann Per Wold, eiendomssjef Ole Henrik Lia og utviklingssjef Terje Madsen hadde forklart seg, å ta saken til etterretning.

PD mener

Kontrollutvalget skal for andre gang på kort tid se nærmere på hva som har skjedd i fergesaken. I desember vedtok utvalget, etter at rådmann Per Wold, eiendomssjef Ole Henrik Lia og utviklingssjef Terje Madsen hadde forklart seg, å ta saken til etterretning. De vedtok også at de «vurderer å ta opp saken etter at saksframlegget og saken er lagt frem og behandlet i formannskapet/bystyret». 2. februar kommer ferga seilende tilbake til kontrollutvalget. Det skjer få dager etter at formannskapet har hatt saken til behandling.

Rådmannen har selv åpnet for en forvaltningsrevisjon for å avdekke, ned til forhåpentlig minste detalj, hva som egentlig har skjedd. Når et kjempeprosjekt til over 100 millioner kroner flyter rundt uten forankring i en forholdsvis liten kommune, tyder alt på et prosjekt ute av kontroll. Følgelig kan kontrollutvalget bidra som en redningsskøyte og få den grunnstøtte saken på kjøl.

Det viktigste nå er å ta en avgjørelse om kaiene. Den nye ferga til minst 80 millioner må legges i opplag i påvente av at kommunen skal ordne opp i eget rot og finne ut hvor skipet skal legge til i Brevik og på Sandøya. Alle parter bør bidra til en omforent løsning, ikke minst øyboerne, for mer utsettelse vil være spinnvilt. Deretter bør undersøkelsene av hva som har foregått hos de involverte starte, for «blame game» som har pågått en stund er lite konstruktivt. Eierstyringen har sviktet bortimot totalt. Gransking er naturlig.

Geir Fragell, nyhetsleder

Kommentarer til denne saken