Pass på - nå kommer rottene

Rotteplage på Sjøbadet

Rotteplage på Sjøbadet Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

September og oktober er de store rottemånedene.

DEL

(Østlandets Blad) Høsten er nemlig tiden da de små gnagerne inntar hus for å varme seg – og for å gnage i stykker hjemmet ditt.

Nå advarer forsikringsbransjen huseiere mot de upopulære gjestene.

– Vi har årlig saker der hus må totalrenoveres fordi rotter og mus har gjort så stor skade, sier Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring.

– Forbered hjemmet på høsten

Som huseier anbefaler forsikringsbransjen å rydde både hage og terrasse for å være best mulig forberedt til høstens herjinger, samt begrense begrense mulighetene for de små uvelkomne gjestene nå som det stadig blir kaldere i været.

– I verste fall kan du få ødelagt isolasjonen i veggene, få vannlekkasjer eller ødelagte el-anlegg som er brannfarlig fordi rotter og mus gnager på ledninger, sier Steen.

– Det er vanskelig å anslå hvor mye rotter og mus ødelegger for årlig i Norge, men vi antar at det er skader for tosifret millionbeløp for hele forsikringsbransjen, fortsetter han.

Han anbefaler samtidig kundene om å sjekke hva forsikringen deres dekker av skader.

– Forsikringen dekker ikke alle skader rotter gjør på huset. En ekstradekning dekker skader forvoldt av dyr og derved også de skader som rotter kan gjøre i en bygning. Som skade regnes fysisk forringing av bygg ved gnaging på bygningsdeler, og/ eller lukt av ekskrementer og forråtnelse. Tilstedeværelse av rotten er i seg selv ingen skade. Fjerning av levende individer samt forebygging av inntrengning/tetting av innganger, er forsikringstageres ansvar, sier han

Flere forebyggende tiltak

Skadedyrteknikker i Anticimex, Anne Mette Nybakken, fortalte til Fredrikssstad Blad tidligere i år at det finnes en rekke forebyggende tiltak mot rotter.

– Først og fremst må en passe på å sikre alle åpninger inn til huset. Rottene trenger ikke mer enn fem millimeter for å trenge seg gjennom. Alle åpninger større enn dette bør tettes igjen med netting, sier hun og fortsetter.

Anticimex jobber med skadedyr og har et tett samarbeid med Fredrikstad kommune. Dersom huseiere opplever rotter er det kostnadsfritt å få hjelp med problemet.

– Vi kommer og tar en sjekk dersom en har mistanke om rotter i huset. Da kan vi sette ut noen feller og få bukt med problemet på et tidlig stadie, fortalte hun.

Artikkeltags