Kontanter er på vikende front, særlig blant unge mennesker. Seks av ti mellom 25 og 35 år bruker sjelden eller aldri sedler eller mynter når de betaler. Det viser en forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1.
Blant hele befolkningen har fire av ti så godt som kuttet ut bruken av kontanter. Bare åtte prosent foretrekker fortsatt å benytte kontanter når de betaler.
Samtidig svarer 50 prosent at de sjelden eller aldri tar ut kontanter fra minibank eller butikk.
Sterk trend
Statistikk fra Norges Bank bekrefter at bruken av kontanter synker samtidig som kortbruken vokser. Verdien per transaksjon med kort har imidlertid falt hvert år på 2000-tallet. Det betyr at vi bruker kort til stadig flere småkjøp.
– Kontanter er helt klart på vikende front, og det er de unge som går foran. Denne trenden tror jeg bare blir sterkere framover, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.
Tradisjonelle bankkort er nordmenns suverent mest brukte betalingskort. Undersøkelsen viser at 68 prosent foretrekker å betale med bankkort, 13 prosent med kredittkort og bare 8 prosent med kontanter. 2 prosent foretrekker å betale med mobilen.
- Mobilbetaling er kommet for å bli. Selv om det foreløpig er lite utbredt, vil dette markedet vokse etter hvert som stadig flere tar i bruk apper og andre løsninger for straksbetaling. Vipps har over 2,2 millioner brukere i Norge i dag. Det er stor grunn til å tro at mobilbetaling vil vokse på bekostning av kontanter, uttaler Magne Gundersen.
Bekymret for personvern
Mindre kontanter gir mindre rom for svart økonomi, hvitvasking, og økonomisk kriminalitet. Men personvernhensyn gjør at denne utviklingen ikke bare er positiv, fordi digital betaling kan spores på en helt annen måte enn betaling med kontanter.
- Et påtvunget kontantfritt samfunn er omstridt, og ligger nok et godt stykke fram i tid. Men kanskje vi vil se at befolkningen selv slutter helt med kontanter før myndighetene vedtar å fjerne dem, sier Gundersen.