Det sier Oline Bø (17).

Med et ønske om å skaffe seg både erfaring og penger, hadde porsgrunnsjenta lenge prøvd å søke seg jobb. Oline forteller at det kan være en ganske frustrerende prosess når man ikke har så mye arbeidserfaring.

– Jeg hadde søkt en del. Blant annet ville jeg jobbe på sykehjem, men der bør man helst være 18 år før man starter. I tillegg prøvde jeg å søke flere butikkjobber, men uten noe hell, sier hun.

Praten som endret alt

En dag skulle likevel lykken snu for 17-åringen. Oline forteller at det var helt tilfeldig hvordan hun landet sin første jobb. Faktisk har hun sulten å takke for at hun nå er arbeidstaker.

– Det er egentlig en veldig morsom historie. Jeg var ute med noen venner og fikk lyst på pannekake. Vi bestemte oss for å spise på Creperi To Be, og der havnet jeg i dialog med driveren, forteller Oline.

En helt vanlig prat om skole og været skulle vise seg å bli en døråpner for porsgrunnsjenta. Plutselig kom driveren av restauranten med et overraskende tilbud.

– Han spurte meg om jeg hadde jobb, eller om jeg var interessert. Jeg svarte naturligvis ja, og han sa jeg kunne ta en liten prøveperiode for å se om det passet for meg, forteller 17-åringen.

– Etter prøveperioden fikk jeg jobben, legger hun til med et smil.

– Viktig å gi folk muligheten

Eieren av Creperi To Be, Bashkim Goduni, har seks ansatte i restauranten, og samtlige har sin første jobb. Driveren mener det er en viktig oppgave å skaffe unge arbeidstakere verdifull erfaring.

– Mange bedrifter i dag baserer seg mye på at man må ha en utdanning, CV og erfaring. Det er det ikke alle som har, spesielt i ung alder. Her trenger ikke de jeg ansetter å ha alt dette fra før. Jeg ønsker å skape en plass der unge kan skaffe seg nettopp dette, sier Goduni.

Videre forteller driveren at han ikke ønsker å basere arbeidskraften sin på midlertidig ansatte. Det viktigste er å gi ungdommene muligheten over lengre tid. Han baserer seg derfor på faste ansatte med ulike prosentstillinger.

– Jeg har ikke noen sommervikarer hos meg, men ønsker å gi de ansatte muligheten til å bygge erfaring og CV hos meg i en lengre periode. Jeg prøver så godt jeg kan å tilrettelegge for dem, slik at de kan jobbe ved siden av skole, forteller han.

– Når de blir så gamle at de flytter vekk for å studere eller gjøre noe annet, vil jeg ønske dem lykke til. Da kan jeg gi noen andre muligheten, legger driveren til.

– En veldig fin plass

Creperi To Be er en av Porsgrunns yngste spisesteder. Siden restauranten på Helgesens hjørne åpnet har kundene strømmet til, og sommeren har vært en hektisk periode. Oline Bø forteller at det er mye å gjøre, men at hun stortrives i jobben.

– Selv om det til tider kan være litt stress, er Bashkim en veldig hyggelig sjef med mye humor. Det gjør det veldig trivelig å jobbe her og er noe jeg setter stor pris på, sier hun.

– I tillegg er det veldig deilig å komme inn i arbeidslivet, og å tjene sine egne penger, legger 17-åringen til.

Porsgrunnsjenta går inn i sitt siste år på videregående nå til høsten. Hun har allerede noen tanker om hva som venter henne neste år, men sier at ingenting er helt bestemt ennå.

– Jeg går helse- og oppvekstfag og har lyst til å studere til å bli sykepleier når jeg er ferdig på videregående. Likevel kommer jeg til å bruke tiden til å tenke litt ekstra. Det er mange valg som må tas, avslutter Oline Bø.