Gå til sidens hovedinnhold

Syv arkitekter skal konkurrere

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå begynner arkitektene å tegne nye Østre Porsgrunn kirke. De syv utvalgte arkitektfirmaene er plukket ut og presentert.

Følg PD på Facebook

Snart fire år etter kirkebrannen, skal de første strekene til ny kirke tegnes. Onsdag sendte kirkesjefen og prosjektlederen ut pressemelding med navnene på 7 av de 46 arkitektfirmaene som har meldt seg på til konkurransen.

– Byggekomiteen har gjort en tredelt evaluering av bidragene. Erfaring, kompetanse, refeferanseprosjekter og oppgaveforståelse har vært viktig, sier prosjektleder Måns Davidson i selskapet Faveo.

Ingen skisser

Kun én søker har tegnet enkle skisser for nye Østre Porsgrunn kirke, men denne arkitekten er ikke kommet med i den videre konkurransen. Ingen av de syv utvalgte har så langt presentert tegninger.

Blant de syv er sivilarkitekt Espen Surnevik, som har tegnet nye Våler kirke i Hedmark. Der valgte de åpen arkitektkonkurranse, fikk inn 239 forslag fra 23 land, og to grupperinger har kjempet en beinhard kamp om hvordan den nye kirken skal se ut.

– Nye Våler kirke er ferdig om et par uker, sier Surnevik.

I hedmarkskommunen har kirkekampen pågått nesten til de nye kirkeklokkene skal slå.

– Få fram at folk i Porsgrunn ikke må henge seg opp i hvordan Våler kirke er tegnet. Ethvert sted har sitt svar. Vi starter med blanke ark. Hele poenget er at hvert sted har sin historie, sin integritet og sin identitet, sier arkitekten som skal konkurrere med seks andre om den nye kirken. På oppfordring fra PD sendte han tegningen av Våler kirke på epost onsdag kveld.

Kjenner du til kirkedebatten som har pågått i Porsgrunn i flere år?

– Jeg har fulgt debatten på avstand, men ikke engasjert meg. Debatten har paralleller til Våler-diskusjonen, sier Surnevik.

– Vi må sette oss inn i historien, den gamle kirken, identitet til by og område, landskap og lys, og dette vet vi ikke foreløpig, sier arkitekten.

Her er de utvalgte

Kirkesjefen i Porsgrunn offentliggjorde onsdag disse arkitektfirmaene som kandidater til  å tegne nye Østre Porsgrunn kirke:

• Arkitektgruppen Lille Frøen AS, Oslo. Referanser er Såner kirke, Lommedalen kirke, Sælen kirke og Kopervik kirke.

• Link Arkitektur AS, Stavanger. Referanser er Undheim kapell, Foldnes kirke, Ålgard kirke, og Nordlyskatedralen,

• Lund + Slaato Arkitekter AS, Oslo. Referanser er Pilgrimsenter i Røldal (under oppføring), Karmelittkloster i Tromsø, Rotnes kirke (prosjektert-ikke realisert), Hamardomen,

• Reiulf Ramstad Arkitekter, Oslo. Referanser er Knarvik kirke, Regionalt kulturhus i Stjørdal med kirke (ferdig 2015),

• Stein Halvorsen Arkitekter AS, Oslo. Referanser er Sverresborg kirkesenter, Hønefoss nye kirke (konkurranse)

• Trodahl Arkitekter/Sivilarkitekt Espen Surnevik AS, Sandnes, Oslo. Referanser er  nye Våler kirke, Tana bru kirke (konkurranse).

Alle disse arkitektfirmaene er rangert i gruppe 1, for etablerte firmaer.

Gruppe 2

I Gruppe 2, for nyetablerte kontorer-yngre enn 8 år, er dette firmaet med i konkurransen om ny Østre Porsgrunn kirke

• Rozz Bar Architeccts, London. Referanser er St. Augustin-Kunstforum, kloster og kirke, Våler kirke (med i konkurransen), Holburn kunstmuseum, og Kong Fahadaakademiet.

Alle referanser er oppgitt til PD av prosjektleder for ny kirke i Porsgrunn, Måns Davidson.

Kirkesjef Johannes Sørhaug opplyser at det er byggekomiteen for ny kirke som har valgt ut deltakere til plan- og designkonkurransen for Østre Porsgrunn kirke.

– Det planlegges for en oppstart med de utvalgte arkitektene mandag 9. mars, opplyser kirkesjefen.

Kommentarer til denne saken