Blakk i Bamble?

MÅ KUTTE: Ordfører Kjeldal kan ikke leve av sparepenger.

MÅ KUTTE: Ordfører Kjeldal kan ikke leve av sparepenger.

Av

Er kassa tom i Bamble? Det lurer flere på etter økonomidebatt til store høyder i kommunestyret.

DEL

PD menerPolitikere på høyresida mener det er skremmende at kassa er tom og fond tømt allerede om et par år, men de overdriver. Bamble bruker mer enn de har og må gjøre noe med utgiftene, men det er ikke så ille som opposisjonen skal ha det til.

Ifølge kommuneledelsen har Bamble kommune rundt 100 millioner i banken, og rundt 320 millioner plassert i verdipapirer på børs. På børs går det for tida nedover, men Bamble har et bufferfond på drøyt 20 millioner for å håndtere svingninger. Millioner i fleng er sylta ned her og der. Så hvorfor går Høyre og Frp så høyt på banen? Har de et poeng, utover valgkamp?

Når utgiftene er større enn inntektene må Bamble gjøre noe. Ap-ordføreren må ta noen ekstraordinært upopulære valg, ellers bærer det utfor. Bamble skal investere 600 millioner i ny ungdomsskole, to haller og svømmeanlegg på Grasmyr, og rundt 100 millioner i kommunale botilbud i Nustad-traktene. Investeringene framover er på totalt rundt en milliard. Dette er store løft for en relativt liten kommune, og krav til god styring skjerpes.

Økonomien i Bamble er ikke verre enn at den kan håndteres greit, men noen vil få mindre i de neste budsjettene. Helse og omsorg er utsatt, og skoledrifta tapper. Det er grunn til å blinke med lysa, men konkursvarsel og røverhistorier om bankerott er for drøyt. Vi tror rådmannen har kontroll.

Artikkeltags